Program “Fest forvard” i četiri žirija na Festu

U okviru 43. Festa od 6. do 8. marta biće održan "industri program", koji će okupiti domaće i strane filmske umetnike, radi prezentacije srpske kinematografije i razmene iskustava.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

18:43

Default images
Foto: Tanjug/ Danilo Peternek

Program pod nazivom "Fest forvard" predstavili su na konferenciji za novinare u Sava centru njegov inicijator, selektor Festa Mladen Đorđević, v.d. direktorka Filmskog centra Srbije (FCS) Snežana Marić i filmski producenti Snežana Penev, Jelena Mitrović i Miroslav Mogorović .

Marićeva je istakla da je FCS prirodni partner Festa i da je ovaj poslovni deo programa, kakav imaju svi veliki festivali, dobra prilika da se naši filmski profesionalci sastanu sa kolegama iz regije i sveta, a osnovna ideja je da se podrži domaća kinematografija.

U okviru tog programa biće prezentovano 15 srpskih filmova koji su u fazi postprodukcije ili su imali premijeru u poslednjih šest meseci, a koji nemaju vorld sejls agenta. Prezentacijama će prisustovati predstavnici stranih distributerskih i televizijskih kuća.

Jedna od tema biće saradnja regionalnih fondova, kao i saradnja regionalnih televizija i njihovo sufinansiranje produkcije. Biće reči o poreskim olakšicama za strane kompanije koje snimaju u Srbiji.

Na festivalskoj konferenciji predstavljeni su i članovi četiri žirija, koji će dodeljivati Beogradskog pobednika i druge nagrade, a sa novinarima su razgovarali o tome šta je kriterijum za ocenu - dobar film.

U Glavnom takmičarskom programu je 15 filmova iz celog sveta. Predsednica žirija je glumica Neda Arnerić, a članovi glumica Debora Kara Unger (Kanada), reditelj Liu Jie (Kina), reditelj Đuzepe Pičoni (Italija), direktorka fotografije Elen Kuras (SAD) i srpski reditelji Srđan Dragojević i Maja Miloš.

U nacionalnoj selekciji, u programu Srpski film, takmiči se 12 ostvarenja. Pedsednik žirija je književnik Miljenko Jergović (Hrvatska). Članovi su Tornsten Nojman (Nemačka), glumica Anamaria Marinka (Rumunija) i srpski reditelji Predrag Antonijević i Oleg Novković.

O radu žirija koji odlučuje o 12 filmova u programu Granice govorili su teoretičar filma Miroljub Stojanović, filmski TV urednik Nikola Popević i kritičar Boban Jevtić.

Žiri za nagradu "Nebojša Đukelić", za najbolji film iz regiona, čine filmski kritičari Nenad Polimac (Hrvatska), Vesna Perić (Srbija) i Vuk Perović (Crna Gora).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: