Preminuo profesor FDU Minja Dedić

Reditelj i dugogodišnji profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Miroslav - Minja Dedić preminuo je u nedelju 1. marta, a opelo će biti u subotu 7. marta u 10.30 sati na Novom groblju, saopštilo je Pozorište "Boško Buha".

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 04.03.2015.

17:03

Default images

Dedić je 1940, s 19. godina, postao član studija Umetničkog pozorišta u čijim je predstavama na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu učestvovao od početka rata 1941. godine.

Posle oslobođenja, neko vreme proveo je u novoosnovanom Narodnom pozorištu Crne Gore na Cetinju i u Dramskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu. Studije režije započete na državnom Univerzitetu pozorišne umetnosti u Moskvi, Dedić je završio u Beogradu, na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, diplomskom predstavom "Noći gneva" Armana Salakura u Beogradskom dramskom pozorištu.

Na Akademiji za pozorište Dedić je radio od njenog osnivanja, najpre kao asistent Huga Klajna i Tomislava Tanhofera, a zatim i kao profesor u čijim su se klasama školovali neki od najboljih srpskih glumaca.

Najveći deo rediteljske karijere Minje Dedića vezan je za Beogradsko dramsko pozorište i pozorište "Boško Buha" u kome je režirao 21 predstavu, među kojima "Ostrvo sa blagom", "Lepotica i zver", "Kapetan Džon Piplfoks", "Čarobnjak iz Oza".

Kako se navodi u saopštenju, uz Miroslava Belovića, Minja Dedić uspostavio je osnovni umetnički pravac na kojem se i danas zasniva repertoar pozorišta "Boško Buha".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: