horkeŠTA: Grupa Škart u Novoj Iskri

Predavanje grupe Škart “horkeŠTA? (horovi za preneti)” biće održano u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43) u četvrtak, 29. januara sa početkom u 17.30 h. Ulaz je slobodan.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

12:41

Default images

Dizajn inkubator Nova Iskra ove nedelje ima čast da predstavi grupu Škart čiji će idejni tvorci Dragan Protić Prota i Đorđe Balmazović Žole održati predavanje pod nazivom horkeŠTA? (horovi za preneti).

Kroz ovo predavanje, Žole i Prota će se osvrnuti na svoje glavno usmerenje tokom poslednjih godina, koje neformalno nazivaju arhitektura ljudskih odnosa, kao i na niz aktivnosti koje direktno uključuju publiku, posebno onu koja nije direktno upućena na umetnost.
Grupa Škart je nastala 1990. godine u napuštenom grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu kao kolektiv koji, uz mnogobrojne saradnike, stalnim konstruktivnim sukobom ispituje i ukršta granične forme poezije, arhitekture, grafičkog dizajna, izdavaštva, performansa, muzike, alternativne edukacije i društvenog aktivizma.

Kombinujući različita iskustva tokom prvih 10 godina svog rada, Škart je razvio lokalnu strategiju uličnih samizdat akcija. Tokom ovog perioda, nizom uličnih akcija komentarišu i učestvuju u promeni tadašnjeg socio-političkog okruženja - Tvoje govno – tvoja odgovornost, Bonovi za opstanak, Tuga, Optužena/Nisam kriva. Tokom narednih 10 godina grupa ulazi u dugoročni proces iniciranja i razvijanja novih kolektiva i umreženja. Među rezultatima ovog intenzivnog period su i aktivnosti horova Horkeškart i Proba, dečiji horovi Deca sa meseca i AprilZMAJun, omladinsko-penzionerski hor HOR-RUK i antifašistički hor UHO (ujedinjeni horovi), ženske i muške verzije Novih kuvarica, Pesničenje - trening aktivne poezije i saradnje sa seoskim osnovnim školama.
Svoja predavanja, akcije, radove, koncerte i radionice Škart je izvodio širom Evrope, Amerike i Azije. Retrospektivne izložbe održane su u Rijeci (2009.), Londonu (2010.), Beogradu (2012.) i Nagoji (2013.).

Škart je 2010. godine predstavio i zapaženu akciju Klackalište - poligon neravnoteže u okviru paviljona Republike Srbije na Bijenalu Arhitekture u Veneciji.

Seesaw Play-Grow (by Skart) - Serbia - Biennale di Architettura, Venezia 2010 from Dejan Mitrovic Ming on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: