Francuska odlikovala Zelenovića i Bajića

Visoko francusko odlikovanje - Orden reda umetnosti i književnosti u rangu viteza uručen je 21. januara direktoru Jugoslovenske kinoteke Radoslavu Zelenoviću i vajaru, redovnom profesoru FLU Univerziteta u Beogradu Mrđanu Bajiću, na svečanosti u Ambasadi Francuske.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.01.2015.

12:55

Default images
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ

Ordene viteza u ime francuskog ministra kulture i komunikacija dobitnicima je uručila ambasadorka Francuske Kristin Moro, u prisustvu velikog broja ličnosti iz kulturnog života Srbije.

Odlikovanje je ustanovljeno 1957. godine i dodeljuje se za zasluge u posebnim oblastima - umetnosti, književnosti, kulturnog nasleđa... u tri ranga: vitez, oficir i komandos.
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
Ambasadorka Moro je izrazila zadovoljstvo zato što su ordene dobili Radoslav Zelenović i Mrđan Bajić, "posebno zaslužne osobe jer, svako u svojoj oblasti delovanja doprinose prisustvu Francuske i njene kulture u svetu i jačanju veza koje spajaju naše dve zemlje".

"Obojica su, takođe, dugogodišnji i verni saradnici Francuskog instituta i našeg odeljenja za kulturno delovanje", istakla je ona, a zatim podsetila na detalje iz biografije i opusa dvojice laureata.

Zahvaljujući na priznanju Zelenović je rekao da ga ovaj orden čini izuzetno ponosnim i srećnim.
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
"U životu nema previše radosnih trenutaka. Neke smo zaboravili, ali ovaj današnji ja nikada neću zaboraviti", kazao je on.

"Malo ko iz moje generacije u dečjoj mašti nije sebe video kao viteza, sa drvenim mačem ili kopljem stremili smo uzvišenim ciljevima u borbi i pomoći potlačenima i obespravljenima. Onaj deo sa princezama je došao nešto kasnije", primetio je on i dodao da je "lep osećaj kada jedan deo snova postane stvarnost".

Zelenović je napomenuo da se uvek trudio da svoj posao u oblasti filma radi na najbolji mogući način, ne misleći na nagrade.
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
"Raduje me što su moji francuski prijatelji to primetili i učinili mi ovu veliku čast", rekao je on. Zatim je podsetio na svoje profesionalne kontakte sa mnogim francuskim filmskim umetnicima počev od doba kada je radio u Domu omladine, potom na televiziji i konačno u Kinoteci, čiji je novi depo građen uz pomoć Francuske.

Bajić je, takođe, istakao da je ponosan što je dobitnik Ordena viteza, odlikovanja koje, kako je rekao, "svedoči o čvrstim vezama koje postoje između kulture i naroda Francuske i Srbije kroz dugu i lepu istoriju".
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
"Moji sunarodnici i ja sa puno emocija pratili smo događaje koji su se nedavno odigrali u Francuskoj i najiskrenije kažem: Mi smo Šarli", izjavio je on.

Bajić je kazao da je rođen kao Jugosloven, da je Srbin, ali i da je odabrao da ima i jedan mali deo sebe vezan za Francusku, u kojoj je živeo šest godina.

"Ponosan sam na ta tri elementa od kojih sam sazdan. Tom mešavinom nisam zbunjen nego obogaćen", istakao je on, navodeći šta je naučio od svake sredine.
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
"U ovom brutalnom, podeljenom, komplikovanom, gotovo eksplodiranom svetu ima onih koji žele da nas ubede da su nacionalni i verski identitet ono što u potpunosti definiše pojednica. Naprotiv, ja mislim da je lični identitet najpre ono što mislimo i što činimo u životu. Verujem da su umetnost i misao paradoksalno, izvan svih granica i svih razdvajanja, nešto što nas spaja", zaključio je Bajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: