Otvorena izložba "Putovanje. Josif Pančić"

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio je večeras u punoj Galeriji Prirodnjačkog muzeja izložbu posvećenu jednom od najvećih naučnika na ovim prostorima Josifu Pančiću.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 27.12.2014.

20:57

Default images

On je rekao da izložba pod nazivom "Putovanje. Josif Pančić (1814-1888)" ne podseća samo da su srpska kultura i nauka odavno deo evropske kulturne baštine već i inspirišu da prihvatimo sopstvenu odgovornost za budućnost srpke nauke i kulture. Ministar je citirao francuskog pesnika Pola Valerija koji je napisao "ono što me interesuje nije uvek i ono što me se tiče" i dodao da mu se čini da je Josif Pančić "upravo tako nešto imao na umu kada je konstantno širio spektar oblasti kojima se bavio i dostignuća kojima nas je sve zadužio".

Direktor Prirodačkog muzeja Slavko Spasić podsetio je da se sledeće godine obeležava 120 godina od osnivanja te institucije čiji je duhovni osnivač upravo bio Pančić u kojem je sačinio prve inicijalne zbirke. On je dodao da u čast Josifa Pančića Prirodnjački muzej počinje obnovu Jestastveničkog kabineta, odnosno formiranje novog u zgradi u NJegoševoj ulici i da će tamo nastaviti da rade po istim principima po kojima je radio veliki naučnik, odnosno da ukazuju na značaj te nauke.

Jedan od autora teksta u katalogu Vojislav Vasić istakao je da je Pančić narodni heroj, pošto nikada u istoriji srpskog naroda ni jedan naučnik nije imao toliki ugled kao on. "Pančić je bio slavan u Srbiji i to ne samo u stručnoj javnosti, već i u narodu", podsetio je on. Vasić je istakao da treba odati čast Srbiji koja je tada stvorila mogucnosti da Pančić uradi to što je uradio. U aprilu 2014. godine navršilo se 200 godina od rođenja botaničara Josifa Pančića, jednog od velikana srpske nauke, a izložba predstavlja omaž životu i radu tog velikog prirodnjaka i izuzetnog čoveka, koji je srpski narod zadužio velikim naučnim dostignućima.

Na izložbi autora mr Olge Vasić i dr Marjana Niketića predstavljeni su originalni herbarski primerci biljaka na osnovu kojih je Pančić opisao nove vrste za nauku, među kojima su belocvetna čuvarkuća (Sempervivum leucanthum Pancc.) i srpska perunika (Iris serbica Pancc.). Tu su i herbarski primerci Pančićevih biljaka iz Srbije i Balkanskog poluostva iz Generalnog herbarijuma Balkanskog poluostrva Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Botaničke bašte u Beogradu, knjige o flori Srbije, među kojima je i njegovo kapitalno delo "Flora Kneževine Srbije", kao i lični predmeti koji su korišćeni za terensko istraživanje: metalna kutija za prikupljanje biljaka, pinceta, lupa. Izložba, koja će biti otvorena do kraja aprila 2015, obogaćena je video projekcijama sa preko 200 fotografija biljaka koje je determinisao Pančić, fotografisanih u svom prirodnom ambijentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: