I Vladimirci "oslobađaju bioskop"

Okupacija bioskopa iz Beograda se proširila na Šabac, odnosno u Vladimirce.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

20:22

Default images

Foto: Gajdario / Wikimedia Commons

Grupa mladih okupirala je bioskop koji ne radi 20 godina i sinoć je u njemu održana prva projekcija.

“Ponovo radi bioskop“ – vest je koja se odmah pročula varošicom opštine u kojoj već dve decenije nema bioskopa. Zgradu nekadašnjeg Doma kulture izgrađenu 1948. godine posećivalo je samo jednom godišnje Udruženje palih boraca da položi vence ispred spomen-ploče.

Rešeni da „oslobode bioskop“, grupa mladih, skinula je katanac s vrata.

„Mi smo ovde nekoliko dana čistili, jer je prostor ranije više služio kao ostava. Bile su tu gajbe, metle, četke i džogeri…“, kaže Nikola Breković, iz Grupe za povratak bioskopa u varoš „Žane“.

Omladinci, u saradnji s bibliotekom koja upravlja ovim prostorom, popravili su platno, nabavili ozvučenje i projektor, a u planu je kompletna obnova.

„Sledećim budžetom je predviđeno četiri miliona. Mada nas to ne teši, jer je to obećavano godinama. Ali tu su mladi, pa postoji nada“, kaže Milan Ćosić, organizator kulturnih dešavanja.

Iako ima onih koji nikada nisu gledali film na platnu, neki su baš ovde prvi put kročili u bioskopsku salu.

„Ovo je tokom mog detinjstva bilo mesto gde sam dolazio da gledam filmove, predstave, cirkus, crtane filmove...tako da i te kako pamtim ovu salu“, kaže Ivan Velisavljević, iz Grupe za povratak bioskopa u varoš „Žane“.

Oslobađanje biokopa ima i humanitarni karakter jer će prihod od ulaznica biti uplaćen na račun Udruženju roditelja, staratelja i prijatelja dece obolele od raka „Čika Boca“.

„Pošto naše udruženje skuplja novac za kamp za decu obolelu od raka, koji će se održati 2015. godine, svaka pomoć nam je dobrodošla“, kaže Milica Šimonović, iz Grupe „Mladice“.

Podršku ovoj ideji dali su producenti i ekipa filma „Mali Budo“, koji će besplatno ustupiti film za prikazivanje. To je samo početak, kažu entuzijasti, a u planu su projekcije nekomercijalnih filmova za meštane ove varošice tokom cele zime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: