Savet za kulturu o muzejima u Srbiji

Nacionalni savet za kulturu saopštio je danas da je 34. redovnu sednicu održao u sredu u Narodnoj skupštini i tom prilikom je razmotrio i temu Muzejske delatnosti u Srbiji danas.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Petak, 21.11.2014.

13:24

Default images

U saopštenju se navodi da su direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković i direktor Muzeja savremene umetnosti Jovan Despotović ukazali da muzejska delatnost, kao jedna od važnih oblasti u ukupnoj kulturi Srbije, deli sudbinu te ukupne kulture, ali da se posebno izdvaja podatak da je polovina ili više od polovine ustanova kulture od nacionalnog značaja upravo u toj oblasti.

To pokazuje da društvo daje značaj tim ustanovama, navodi se u saopštenju Saveta.

Brešković i Despotović su napomenuli da u javnosti ima dosta nejasnoća pa i zabluda kad je reč o radu te dve institucije i istakli da su i u uslovima nemogućenosti za stalne postavke nastavili da obavljaju svoju delatnost. Savet je sa zadovoljstvom primio informacije o programima koje ta dva muzeja priređuju i takođe kako te dve središnje ustanove deluju na druge muzejske ustanove u Srbiji.

Tom prilikom ukazano je na probleme kad je reč o kadrovima, smeštaju, zaštiti kulturnih dobara i o drugim pitanjima koja su prisutna u muzejskoj delatnosti.

Istaknuto je, kako je navedeno, i Savet to podržava, da muzejsku delatnost treba urediti posebnim zakonom i da su u tom pravcu predložene odredbe Zakona o kulturi koje će biti osnov za donošenje takvog zakona.

Savet je ponovo izrazio nezadovoljstvo zbog primene Zakona o javnim nabavkama u toj oblasti kao i u ukupnoj kulturi, jer je praktično onemogućeno da se obnavljaju zbirke i kulturna dobra i da nešto što je unikat ne može ni po kakvom zakonu biti u više primeraka.

Savet je sa zadovoljstvom primio zvanična saopštenja da će sanacija Narodnog muzeja biti završena, i muzej biti otvoren 10. maja 2016. godine, a Muzej savremene umetnosti 20. oktobra 2015. godine, a ta garancija se daje na osnovu obećanja i plana Ministarstva kulture i informisanja koje će u naredne dve, odnosno tri godine izdvojiti 3,1 milijardu dinara za sanaciju te dve značajne institucije.

Pomoćnice ministra i savetnice u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandra Fulgosi i Nevenka Mihajlović su predstavile Nacrt zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o obaveznom primerku publikacije i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o staroj i retkoj bibliotečkoj građi.

Savet će svoje predloge, sugestije i mišljenje dostaviti nakon redovne sednice koja će biti održana 3. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: