Titova "Velika iluzija" od sutra u MIJ

Posetioci Muzeja istorije Jugoslavije imaće priliku da sutra do 18. decembra u nesvakidašnjim terminima od 17 do 22 časa vide izložbu i filmski program "Velika iluzija - Tito i 24 miliona metara filmske trake".

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.11.2014.

10:38

Default images

Projekat je posvećen velikoj strasti Josipa Broza Tita prema svim vrstama pokretnih slika - filmu, žurnalima i drugim filmskim i dokumentarnim sadržajima.

Okosnicu projekta čiji su autori kustos MIJ-a Marija Đorgović i muzejski savetnik MIJ-a Momo Cvijović čini pažljivo vodjena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. marta 1949. do 16. januara 1980. godine.

Kompletan ambijent, kao i prikazivanje izložbe u večernjim časovima imaju za cilj da stvore utisak odlaska u bioskop, što je koncept zabave koji polako izumire i odlazi u istoriju. Na ovaj način aktuelizuje se sadašnji trenutak, a posetioci podsećaju na činjenicu da je muzej mesto gde se ta istorija čuva i interpretira.

Velika iluzija paralelno prati dva nivoa "realnosti" pa sa jedne strane projekat sledi impresivnu listu gledanih filmova, dok sa druge pruža uvid u snimanje dokumentarnog filma Tito - Zapisi filmskog snimatelja.

Na izložbi koju će, kako je najavljeno, otvoriti ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac biće interpretirana muzejska i arhivska gradja, kao i filmski i video materijal. Pored mnoštva inserata, dokumenata i fotografija, posetioci će videti i rekonstrukciju ćoška u kome se Tito iz dana u dan prepuštao omiljenoj aktivnosti.
Projekcija filma Sutjeska, Tjentište, 3. jul 1973.
U okviru filmskog programa u bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije biće emitovano 40 filmova u sedam selekcija - Filmovi koje nije voleo, Filmovi odlikovanih režisera, Na krilima avanture, Noć posle teškog dana, Ka nepoznatim svetovima, Tito i film i Evropa u plamenu, dok je odabir gosta selektora, hrvatskog reditelja Rajka Grlića, specijalna osma selekcija.

Velika iluzija je izložba o Titu kao gledaocu, ali i o njemu kao glumcu, režiseru u senci i najmoćnijem producentu. O čoveku koji gleda u proseku 280 filmova godišnje, u svim svojim rezidencijama - pokretnim i nepokretnim.

O njegovim susretima sa najvećom filmskom elitom druge polovine 20. veka: Simon Sinjore, Iv Montanom, Sofijom Loren, Elizabet Tejlor, Vivijen Li, Orsonom Velsom, Ričardom Bartonom i Lorensom Olivijeom.

To je priča o državniku kog filmovi odmaraju i zabavljaju, o kojima zna da kaže i "prosto čovjeku pamet stane", ali koji zna i da njima propagira, prodaje, da mu služe u edukativne svrhe, ali i kao dobra priprema kad putuje i kad mu neko dolazi u posetu.

Materijal koji se koristi u postavci izložbe pripada fondu Muzeja istorije Jugoslavije, Jugoslovenskoj kinoteci, Arhivu Jugoslavije, Filmskim novostima i Dunav filmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: