Privremeno se zatvara Muzej Vuka i Dositeja

Zbog početka realizacije treće faze projekta sanacije, restauracije i adaptacije Muzej Vuka i Dositeja, koji je u sastavu Narodnog muzeja će od 27. oktobra 2014. godine biti zatvoren za posetioce.

Kultura

Izvor: Izvor: www.narodnimuzej.rs

Utorak, 28.10.2014.

11:38

Default images

Radovi podrazumevaju uređenje muzejskog dvorišta i izgradnju podzemnih toaleta za posetioce. U planu je da radovi budu okončani u narednih 45 radnih dana.

Memorijalni muzej, posvećen dvojici velikana srpske kulture, jezika i književnosti 19. veka, osnovan je 1949. godine, a Narodnom muzeju je pridružen 1979. godine.

Zdanje u kome se nalazi Muzej Vuka i Dositeja podignuto je u prvoj polovini 18. veka, najverovatnije za Beogradskog defterdara i predstavlja tipičan primer turske gradske stambene arhitekture. Najstarija sačuvana stambena zgrada u Beogradu, jedina ovog tipa na Balkanu, restaurirana je, adaptirana i za posetioce otvorena decembra 2012. godine. Trećom fazom redova biće zaokružena sanacija objekta Muzeja kao i prostora koji ga okružuje.

Radovi na sanaciji restauraciji i adaptaciji Muzeja realizuju se sredstvima koje obezbedilo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: