Zvučni performans "Hidden Materia" Braneta Zormana

Zvučni performans „Hidden Materia” slovenačkog umetnika Braneta Zormana održaće se u subotu 25. oktobra u 20h u galeriji G12 HUB, Karađorđeva 59.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

10:02

Default images

Zvučna kompozicija i performans „Hidden Materia“ je inspirisan i zamišljen kao putovanje sirove, tečne, živopisne snage zemaljske magme koja nosi skrivenu količinu energije i pretnje. Pre dolaska na površinu zemlje, ona mora da prođe kroz nekoliko procesa transformacije, gde se sve faze materije sudaraju i susreću u apokaliptičnoj hemijskoj sintezi. Poslednja faza u stabilizaciji i formiranju čvrstih materija na zemlji se ostvaruje kroz nepredvidive i neočekivane erupcije, eksplozije i disperzije gasova, rastopljenog metala, vode, vazduha, pare. Brane Zorman za svoj performans koristi gotove slike, video snimke, baze podataka sa interneta i privatnu kolekciju. Od fotografija i snimljenih podataka stvara zvučne skulpture i sekvence koje se odnose na boje, intenzitet svetlosti, kontrast i oblik tretiranog vizuelnog materijala. On transformiše vizuelni prikaz erupcije lave koristeći Ni Reaktor, MetaSinth 5, Live 9 i M4L uređaje.

Projekat „Hidden Materia“ je kreiran i razvijan kao trilogija živog zvuka i video performansa između 2012. i 2014. godine.

Brane Zorman je kompozitor, intermedija umetnik, producent i radi kao slobodni umetnik u Ljubljani, Sloveniji. Komponovao je muziku za više od 50 pozorišnih, plesnih, multimedijalnih i NevMedia zvučnih komada, a objavio je i nekoliko pozorišnih Soundtrack CD-a i nekoliko ploča za razne etikete. Komponuje muziku za film, TV i radio reklame. Njegovi uspesi uključuju prvi DTS Surround kodiranu muziku za pozorišne predstave u Sloveniji, prvoj DTS Surround CD izdanja u Sloveniji. Radi sa intermedija umetnicima poput Igor Stromajer i svetski poznatim Balettikka Internnettikka gerilskim internet projektom. Sa Irenom Pivkom je osnovao "CONA intsitut za savremene umetničke obrade", koji je kreirao Intermedija projekat radioCona - Radio za savremenu umetnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: