Preminuo fotograf Če Gevare i Pabla Pikasa

Švajcarski fotograf Rene Buri, najpoznatiji po crno-belim portretima revolucionara Ernesta Če Gevare i slikara Pabla Pikasa preminuo je juče u Cirihu u 81. godini, prenosi AP.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

10:04

Default images

Martin Par, predsednik agencije Magnum foto, čiji je bio višegodišnji saradnik, rekao je da je Buri bio jedan od najvećih posleratnih fotografa i jedan od najboljih ljudi koje je upoznao, čovek koji je imao sposobnost da ispriča priče i zabavi nas.

Rođen u Cirihu 1933. godine, Buri je kao tinejdžer 1946. očevom kamerom zabeležio posetu britanskog premijera Vinstona Čerčila Švajcarskoj. Njegov Čerčil stoji u kolima sa otvorenim krovom a masa pored puta je mrlja nasuprot britanskog lidera.

Posle studija napravio je foto dokumentarac o gluvonemoj deci u Cirihu koji je pod nazivom "Dodir muzike za gluve" Lajf magazin objavio kada je Buri imao 23 godine.

Često je fotografisao umetnike uključujći skulptora Alberta đakometija i arhitektu Le Korbizijea. Poziv da večera sa Pikasom 1957. rezultirao je serijom intimnih portreta slikara.

Putovao je po celom svetu, posetio je Bliski istok, Aziju, Latinsku Ameriku gde je na Kubi 1963. snimio čuvenu fotogtafiju ČEa sa cigarom u zubima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: