Dom omladine Beograda slavi 50. rođendan

Otvoren pre tačno pola veka, 18. oktobra 1964. godine, Dom omladine Beograda danas proslavlja svoj 50. rođendan kao jedna od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji posvećena mladima.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 18.10.2014.

14:31

Default images

Dom omladine Beograda je institucija koja je tokom 50 godina postojanja ispunila, ali i nastavlja misiju posvećenu pre svega mladima i svima koji se osećaju i ponašaju kao mladi duhom. Biti mlad duhom znači biti okrenut stvaranju i novom, tek dolazećem. Upravo su to stremljenja koja su u proteklim decenijama pokretala sve zaposlene u Domu omladine Beograda, kao i njegovu vernu publiku i korisnike zbog kojih postoji.

Njegov značaj je nemerljiv, kao pokretača kulturnih zbivanja u Beogradu, Srbiji i regionu, kao uporište drugačijeg pogleda na stvarnost, kao mesta na kome se okuplja kreativni potencijal naše zemlje. Uvek u potrazi za novim granicama, spreman na nemoguće, smeo u otkrivanju novih mogućnosti, Dom omladine sa uspehom je organizovao na desetine hiljada vrednih kulturnih programa, od kojih su oni najbolji zauvek promenili lik naše sredine.

U vremenu opšte komercijalizacije kulturne ponude, Dom omladine Beograda je ustanova od posebnog značaja upravo zato što istrajava na svom putu predstavljanja novih svetskih umetničkih tendencija publici u našoj zemlji, bez kompromisa. Ali je još važnije što mladima Beograda i Srbije omogućava, podržava ih i pomaže da se oni sami izraze, ispolje, ostvare na najkreativnije načine koji odišu slobodom. Uz to Dom omladine Beograda daje priliku mladima da i lično upoznaju neke od najvažnijih umetnika današnjice, i iz prve ruke iskuse savremenu umetničku i obrazovnu praksu i trendove.
www.facebook.com/domomladinebeograd
Od posebne društvene vrednosti je činjenica da je Dom omladine od svog osnivanja bio i ostao popularna platforma na kojoj se kroz mnogobrojne tribine odvijao društveni dijalog. Promocija tolerancije i društvene svesti deo je misije ove ustanove, posebno vredan za mlade generacije.

U ovim prostorijama su održavane neke od najboljih gradskih rokenrol igranki šezdesetih; Beogradski džez festival je osnovan 1971, FEST je od početka baš u tom bioskopu imao svoje najsmelije, ponoćne projekcije, Marina Abramović je imala prvu izložbu, Dobrica Ćosić je sedamdesetih počeo da okuplja prvi Odbor za ljudska prava, na Maloj Puli su uvek bili predstavljani najbolji jugoslovenski filmovi; tokom osamdesetih su učestali važni domaći rokenrol koncerti, od EKV do Džonija Štulića, beogradska bluz scena je našla svoj dom, podržan je prvi SOS tele-apel za žrtve porodičnog nasilja, pomognuto je osnivanje omladinskog televizijskog OK kanala, koji je postao Treći kanal, čuveni 3K, sa radijom B92 smo delili zgradu skoro 15 godina; devedesete su inače bile burne političke godine, te su osnivačke kongrese ovde imale razne stranke i organizacije.
www.facebook.com/domomladinebeograd
Ovaj 21. vek je vek rekonstrukcije Doma omladine Beograda, pa je najviše programskih inicijativa bilo usmereno na unutrašnju modernizaciju i osavremenjavanje – od ponovnog pokretanja Beogradskog džez festivala 2005, sada kao jedne od manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd, preko mnogobronih novih filmskih, muzičkih i pozorišnih festivala, besplatnih radionica koje slede nekadašnju ideju besplatnog Omladinskog univerziteta, do podsticajnih tribinskih programa koji razvijaju društveni dijalog u novim okolnostima.

Današnji Dom omladine Beograda ima preko 1600 programa godišnje, što je 5 do 6 dnevno, i više od 400.000 posetilaca na svim svojim programima.

"Posebno smo ponosni na besplatne obrazovne programe i radionice koje omogućavaju mladima da kvalitetno provedu svoje slobodne vreme učeći na zabavan način, razvijajući svoju kreativnost i upoznajući se i koristeći najsavremeniju tehnologiju, u potpuno bezbednom ambijentu u centru Beograda", ističu iz DOB-a.

Muzički, filmski, tribinski, likovni, edukativni i pozorišni programi koji predstavljaju redovnu programsku ponudu Doma omladine Beograda odvijaju se od jutarnjih do kasnih večernih sati, pa se slobodno može reći da je ovo ustanova koja nikad ne spava, pravi Dom današnje omladine i svih onih koji žele da se bave kreativnom i zabavnom stranom života.

Jubilej uz premijerne Škrtice

Škrtice
U Velikoj sali Doma omladine Beograda, 18. oktobra od 20 časova biće održana svečana akademija, na kojoj ćemo se prisetiti prvih pola veka postojanja i svih ljudi koji su dali doprinos radu i razvoju ove kuće.

U Glavnom holu Doma omladine Beograda, 19. oktobra u 13 časova biće otvorena izložba "Omladinske radne akcije u Beogradu".

“Podsetićemo učesnike radnih akcija i mlade, koji u njima nisu učestvovali, na taj period izgradnje i posebno istaći činjenicu da je Dom omladine Beograda izgrađen kao Spomen dom omladinskih radnih akcija”, najavljuju iz DOB-a. Za 50. jubilej premijerno će biti predstavljena beogradskoj i srpskoj publici velika nova rokenrol grupu Škrtice - sastavljenu od članova naših poznatih bendova, predvođenih Canetom!

Psihodelično, sirovo, jako oštro, puno emocija i osvrta na život koji se dešava oko nas i u nama. U ovoj eksplozivnoj smesi svega ima: panka, hard roka, nju vejva, hard kora, eksperimentalne muzike, ona ne ostavlja ravnodušnim nikoga ko to čuje. Demistifikacija iluzija, dijagnosticiranje razočarenja i tinjajuće nade, melanholično, divlje, srčano, znojavo i sa puno duha, srce ove petorice kuca isto – zajedno.

Pomahnitali bubnjevi, sa prelepim bas šarama, dve gitare koje se prepliću, bacaju iskre koje pale sve oko sebe, i pevač koji kopa po ranama koje nikad da zarastu. Oni vraćaju sjaj muzici i bude sva čula dovodeći slušaoca do katarzičnog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: