Otvorena izložba erotskih fotografija

U Galeriji New Moment večeras je otvorena izložba 25 originalnih fotografija najpoznatijih svetskih erotskih fotografa među kojima su Helmut Njutn, Sam Tejlor Vud, Naboši Araki, Greg Gorman, Man Rej, Žanlu Sif, Nan Goldin i Ralf Gibson.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

21:15

Default images

Kustos izložbe Katarina Mitrović istakla je da je značaj prikazanih dela u tome što su nastale u vreme kada ta tema nije bila javno prikazivana, odnosno u vreme kada je bila prikrivena i kada su takve slike gledane u tajnosti.

"Ovi autori su doprineli, na čelu sa Helmutom Njutnom, da erotska fotografija postane umetnost", napomenula je ona. "Ovo je uzbudljiva izložba i jedinstvena prilika na kojoj su okupljene legendarne ličnosti iz sveta fotografije", rekla je kustoskinja i dodala da ona pruža i uvid u istoriju tog žanra.

Postavka obuhvata fotografije različitih senzibiliteta, seksualne opredeljenosti, pristupa seksulnosti i mada su uglavnom modeli žene, na određenim fotografijama ima i muških modela.

Sada već kultne erotske fotografije Njutna proslavljaju koncept života kao performansa u kome seks i nasilje, postavljeni kao pozorišna drama, uprkos uzbuđenju koje izazivaju, prevode seksualnost iz oblasti emocija i ljubavi u obezličeno polje ukusa i stila.

Pored njegovih dela, na izložbi su i fotografije koje potpisuje Sem Tejlor Vuds u čijem prikazu tela se vidi poigravanje sa statikom, geometrijom, ravnotežom i gravitacijom, dok Araki naglašava razotkrivenost postavljajući boju kao simbol Erosa, a čin fotografisanja je pun emocija poput seksualnog čina.

Primarnost estetskog snažno je prisutna u predstavi fizičke intimnosti koju daje Greg Gorman. Nadrealisti poput Man Raja posvetili su posebno značajnu pažnju erotskoj fotografiji, dok kontrasti crnog i belog i upotreba svetla i senke unose neophodno uzbuđenje i dodatno "dramatizuju" prizor, makar samo sastavljen od fragmentisanog tela žene, kako ih vide Žanlu Sif i Ralf Gibson.

Od sredine 70-ih godina liberalizacijom celokupnog društva javlja se i muška erotska fotografija kao i kver fotografija koja sadrži i izrazito politički karakter, a koja će na ovoj izložbi da se vidi kroz objektiv Nan Goldin.

Erotska fotografija je prešla dug put od svojih skromnih početaka sredinom 19. veka do savremenih ostvarenja brojnih umetnika i fotografa. Umetnici modernizma donose promenu i izvode erotsku fotografiju u polje javnog, a njihovi eksperimenti sa fotografijom, spajanje fantastike, inovativnih fotografskh postupaka i portretisanje uveli su je u korpus visoke umetnosti i priznate umetničke prakse. Model po kome funkcioniše ova vrsta fotografije se nije mnogo izmenio.

Savremena erotska fotografija, baš kao i ona od pre 150 godina, klasifikuje svoje subjetke kroz prepoznatljive modele popularne kulture varirajući njihove imidže sa stereotipiziranim rodnim ulogama žena i na taj način gradi fantaziju na osnovama socijalne stvarnosti. Izložba, koja je realizovana u okviru projekta Art Triler 2014, pred publikom će u New Moment-u (Hilandarska 14) biti do 23. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: