NM: Predavanje o poseti Henrija Mura Beogradu

Predavanje pod naslovom "Welcome to Belgrade Mr. Moore", na temu posete Henrija Mura Beogradu 1955. godine, biće održano 25. septembra u Atrijumu Narodnog muzeja, u kojem je u toku izložba slavnog svetskog umetnika.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

14:47

Default images

Mur je pre više od pola veka bio u Beogradu na izložbi svojih skulptura i tom prilikom obišao postavku Narodnog muzeja, gde mu je domaćin bio kustos Momčilo Stevanović.

Sada će u okviru aktuelne izložbe "Henri Mur - grafičar" istoričar umetnosti Lora Mitić održati predavanje o okolnostima pod kojima je 1955. organizovana izložba Henrija Mura u Beogradu, kako je izgledala poseta uvaženog umetnika našoj prestonici i kakav je značaj imao taj događaj za našu sredinu.

Lora Mitić je doktorand na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bavi se istraživanjem međunarodne kulturne saradnje u prvim decenijama nakon Drugog svetskog rata.

Posetioci će pored nezaobilaznih grafika Henrija Mura na postavci ovog četvtrka imati priliku da steknu utisak i uporede gostovanje izložbi jednog od najpoznatijih britanskih umetnika 20. veka, danas i pre bezmalo 60 godina.

Interesovanje publike je bilo veliko i onda i danas, saopštio je Narodni muzej, dodajući da je ulaz na predavanje slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: