Dve izložbe za Dan Etnografskog muzeja

Izložbama "Gde svi ćute one govore" kustosa Etnografskog muzeja Miroslava Mitrovića i "Plamen kod ognjišta" majstora izrade gusala Slobodana Benderaća sutra će biti obeležen Dan te ustanove od nacionalnog značaja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

10:11

Default images

Posetioci će moći u okviru pet celina da vide odabir od 50ak gusala iz zbirke od oko 136 eksponata iz Etnografskog muzeja. "Prva celina se odnosi na 19. vek, na vreme pravog guslarstva, odnosno vreme Vuka i Njegoša, Tešana Podrugovića, Filipa, glavnih Vukovih kazivača", objasnio je Mitrović Tanjugu.

Druga celina odnosi na Prvi svetski rat i čine je "veoma neobične gusle. Gusle koje su nošene na Solunski front, pošto su ih vojnici nosili uz potrebnu opremu i posebno su značajne", napomenuo je on.

"Gusle iz tog segmenta su kao eho 19. veka", bio je slikovit kustos. On je objasnio da imaju samo četiri ili pet iz tog perioda od kojih je jedne napravio vojnik invalid od vojničkog šlema 1917. godine u Bizerti, Tunisu.

Mitrović je medjutim napomenuo da se one trenutno nalaze u Muzeju srpske kuće na Krfu i da nije siguran da će stići u Srbiju do otvaranja izložbe, zbog problema sa transportom, ali će sigurno biti izložene tokom trajanja postavke.

Sledeću celinu čine gusle izradjene izmedju dva rata i njih ima dosta, a kao posebna i neobična celina su one koje se ne mogu staviti u odredjeni istorijski deo, ali imaju neku vrednost.

"Te gusle su zanimljive ili po materijalu od koga zu izradjene, kao što je tikva, ali i one koje su išarane kiselinom. Vrlo su neobične, zanimljive i lepe", ocenio je on.

Biće izložen i primerak koji je uradio majstor iz Mojkovca, a koje izgledaju kao ikonostas. "Te gusle su velike sa likovima Zevsa i Here, ali i svih likova iz naše istorije, Bodlera, Šekspira, Getea... i čine poseban segment", kaže Mitrović.

Kustos je objasnio da je naziv izložbe epski stih sa porukom "jer su gusle kao novinari, one su obavestavale narod o tome šta se dogadja".

Tokom trajanja izlože, do 16. novembra, biće organizovano više pratećih programa, medju kojima je i proglšenje najkvalitetnijih, najlepših ili sa najboljim likovnim rešenjima gusala sa konkursa za izradu tog instrumenta na temu Prvog svetskog rata.Te gusle će otkupiti Etnografski muzej i uvrstiti u svoju kolekciju.

Biće organizovana i radionica za izradu gusala na kojoj će zainteresovani moći da saznaju kako se drvo za izradu formira, kopa... ili pak da nauče kako se sviraju.

U okviru pratećeg programa Mitrović je najavio i veče epske pesme, guslarske večeri, veceri žene guslari i deca guslari, ali i tribine posvećene raznim temama kao što su "Gusle i estrada" ili "Gusle i politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: