Završen 81. Vukov sabor

Predstavom ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda "Srpska trilogija" i saborskom besedom predsednika Matice srpske iz Novog Sada Dragana Stanića, završena je manifestacija 81. Vukov sabor.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.09.2014.

20:12

Default images

Zbog lošeg vremena, deo predstave prikazan je 14. septembra, a cela će biti odigrana sledećeg vikenda.

Takođe, završna svečanost je umesto na otvorenoj sceni održana u prostoru Vukove spomen škole u Tršiću.

"Kao što nas je Vuk sve ujedinio u jeziku, on nas je i antropološki i civilizacijski reformisao i uveo u novo doba i moderna vremena", rekla je na zatvaranju manifestacije zamenica gradonačelnika Loznice Ranka Živanović-Marković.

Ona je dodala i da moramo prepoznati to novo doba i novi svet koji je nastao, i u njemu naći svoje mesto, te da nas je i Vuk tome učio.

"Sledimo Vuka, on je hrom stigao do Beča, mi danas možemo i mnogo dalje", poručila je ona.

Predsednik Matica srpske Dragan Stanić održao je saborsku besedu i podsetivši da je ta ustanova od početka bila mesto na kojem je negovana puna svest o bogatstvu i širini tradicionalno tokova srpske književnosti i kulture.

On je dodao da to bogatstvo i širina jesu bili izuzetno podsticajni za evolutivne, ali ne i za revolucionarne procese u kulturi.

Govoreći o odnosu Matice i Vuka Karadžića, Stanić je objasnio da je on detaljno u nauci istražen i zaključeno je da je postojalo više faza.

"Prva faza je bila u znaku početnih simpatija za Vukove ideje, dok je druga faza bila obeležena sve jačim potporama Vukovim radikalnim promenama u srpskoj kulturi", naveo je predsednik Matice.

Objasnio je i da je u trećoj fazi došlo do stvaranja antivukovskog uporišta u Matici, te da su ključni uticaj u tom smislu izvršili Sava Tekelija, pa i Jovan Hadžić, dok je četvrtu obeležila postepena reaktuelizacija provukovskih koncepata.

"Peta faza podrazumevala je konačno usvajanje Vukove reforme, a šesta plodonosni razvoj različitih disciplina", istakao je Stanić.

Obeležavanje najstarije kulturne manifestacije u Srbiji posvećene reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću počelo je 9. septembra, a posetioci su mogli da uživaju u bogatom kulturnom i obrazovnom programu.

Organizator manifestacije je Centar za kulturu iz Loznice, a pokrovitelji su Grad Loznica i Ministarstvo kulture i informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: