"Šah-MARS" u Galeriji nauke i tehnike SANU

Izložba Muzeja nauke i tehnike "Šah - MARS", o različitim kontekstima šahovske igre, biće otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu od 3. do 24. septembra. Šahovski velemajstor dr Alisa Marić otvoriće izložbu koja je posvećena prikazu i prenosu šahovske igre u raznim kontekstima i putem različitih medija.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

09:48

Default images

Muzej nauke i tehnike u Beogradu otvara izložbu „Šah – MARS“ posvećenu prikazu i prenosu šahovske igre u raznim kontekstima i putem različitih medija.

Centralni eksponat izložbe je automatski šahovski sistem „MARS“ koji je 1977. godine konstruisao naš inženjer elektrotehnike i šahovski zaljubljenik gospodin Andro Mošić. Na izložbi će biti prikazan istorijat i tehnički izazovi razvoja ovog sistema, kao i bitni događaji u šahovskom sportu toga vremena.

U okviru teme izložbe - primene računara u šahu - izdvajamo prezentaciju šahovskog programa „Achilles“, dr profesora Vladana Vučkovića, profesora na Elektronskom fakultetu u Nišu.

„MARS“ je do kraja prošlog veka bio jedan od najnaprednijih šahovskih semaforskih sistema u svetu i uspešno je korišćen na velikim svetskim i domaćim takmičenjima i šahovskim olimpijadama. Sistem „MARS“ (MARS - Multifunctional Automatic Running Chess System) automatski u realnom vremenu na velikom semaforu prikazuje odigrane poteze, time omogućujući živo praćenje šahovske partije od strane publike, kao i njeno snimanje.

Ovaj sistem korišćen je u meču Korčnoj – Spaski u Domu Sindikata 1977. godine u Beogradu, u Moskvi u meču za svetskog prvaka Karpov – Kasparov 1985. godine, u Teheranu 2000. godine u finalu svetskog prvenstva FIDE u meču Anand – Širov i u mnogim drugim čuvenim šahovskim partijama.

U toku izložbe biće organizovana druženja šahista, prijateljski mečevi i prezentacije najpoznatijih šahovskih partija. Izložbu će otvoriti velemajstor dr Alisa Marić.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: