Novi Sad - umetnički centar dunavske regije

Novi Sad je ovih dana bio umetnički centar dunavske regije zahvaljujući drugom Međunarodnom festivalu savremene umetnosti “Dunavski dijalozi 2014”, na kojem je učestvovalo 85 umetnika i 12 kustosa iz 14 zemalja, saopštili su večeras organizatori te manifestacije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.08.2014.

09:18

Default images

Dunavski dijalozi” su protekli u dobroj atmosferi, ocenila je direktorka tog festivala Vesna Latinović napominjući da su gosti i umetnici iz inostranstva govorili o svojim lepim utiscima o festivalu, izložbama i o Novom Sadu.

Na festivalu, čiji su raznovrsni programi priređeni od 27. do 29. avgusta na više lokacija u gradu, umetnici su imali prilike da ostvare kontakte i razmene utiske, kao i da uporede iskustva o stanju umetnosti u podunavskim zemljama.

Ova manifestacija je, u odnosu na prvi festival održan prošle godine, imala zaseban odeljak “Kooperejšn ikstendid”, u okviru kojeg je u Zrenjaninu tokom avgusta prikazana izložba austrijskih umetnika, dok će krajem septembra u austrijskim gradovima Badenu i Modlingu biti predstavljene izložbe srpskih, odnosno vojvođanskih umetnika.

Poslednjeg dana drugih “Dunavskih dijaloga” otvorene su pojedinačne izložbe zemalja učesnica, Hrvatske u Galeriji Ogranka SANU, Bugarske u Galeriji Zlatno oko, Mađarske u Galeriji Kulturnog centra Novog Sada, dok su u Poklon zbirci Rajka Mamuzića prikazane izložbe nemackih, slovačkih, rumunskih i austrijskih predstavnika.

U Zavodu za kulturu Vojvodine održan je okrugli sto “Umetnost i kriza”, na kojem su učestvovali umetnički kritičari iz podunavskog regiona.

Izložbene postavke “Dunavskih dijaloga” biće otvorene do 15. septembra.

Festival su podržali grad Novi Sad, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, NS prestonica kulture, EUNIC klaster, Erste banka, Austrijski kulturni forum, Kunstrans i brojni medijski prijatelji, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: