Spoj antike, Nušića i Romulijane

Izložbom istorijskih eksponata, predstavljnjem knjiga izdavacke kuće Klio "Đavo" Alfonsa Di Nola i "Veštice - ispovesti i tajne" Terzile Gato Kanu i pozorišnom predstavom "Ušao davo u selo" Branislava Nušića, na istorijskom lokalitetu Feliks Romulijana pored Zaječara danas je održan treći Antika fest.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Petak, 29.08.2014.

22:24

Default images

Posetioci su uživalo je u antičkom ambijentu oplemenjenom scenskim nastupom na dve pozornice. Cilj manifestacije ove godine bio je povezivanje savremenog stvaralaštva sa nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije i promocija Feliks Romulijane kao dragulja svetske kulturne baštine.

"Zahvaljujući pomoći Ministarstva za kulturu i informisanje, mi smo u poziciji da na svetski vrednom mestu, u Carskoj palati u Feliks Romulijani, treći put organizujemo Antikafest, čija je suština u tome da poveže antiku i moderno doba i da jedan ovako značajan lokalitet približi onima koji su za njega zainteresovani", rekao je Tanjugu Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru.

"Antikafest svake godine raste i u odnosu na prošlogodišnji je značajniji po nekim temama. Naša je ideja da priča ne ostane samo vezana za Carsku palatu Romulijana, već da se proširi i na druge arheološke lokalitete iz poznate ture takozvanih puteva rimskih careva", istakao je Dimitrijević.

Idejni tvorac manifestacije Nebojša Bradić naglašava da je predstavljanje kulturne baštine na antičkim lokalitetima poseban izazov, ne samo za stvaraoce već i za izvođače i publiku.

"Na taj način mi uvažavamo kulturno nasleđe i zbog toga je i osnovan Antikafest. Ove godine je posebno posvećen vezi sa nematerijalnom baštinom i iskoristili smo jedan Nušicev nezavršeni tekst da obeležimo vezu sa nematerijalnom baštinom i predanjem i da obeležimo 150 godina rođenja Branislava Nušića. Tako ukazujemo na način na koji bi trebalo koristiti kulturno nasleđe Srbije", rekao je Bradić Tanjugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: