Đelem fest - promocija nacionalnih manjina

“Roma centar“ I NVO „Millennium“ imaju čast da vas pozovu na prvi „Đelem fest“ koji će se održati 28 i 29. avgusta u Kragujevcu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

09:33

Default images

ĐELEM FEST“ (Putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije) je novi model promovisanja kulturnih, tradicionalnih, verskih, istorijskih i drugih vrednosti nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Republike Srbije, među pripadnicima većinskog stanovništva, putem direktnog upoznavanja građana sa istorijom, religijom, jezikom, tradicijom i kulturom nacionalnih manjina koje su prisutne (ili ne žive) u njihovim lokalnim zajednicama.

Promovisanjem pomenutih vrednosti uticaće se na smanjenje stereotipa i predsrasuda prema manjinama, koji su prisutni na visokom nivou, posebno među mlađom populacijom većinskog stanovništva u Srbiji. Kako je za ovakvo stanje najveća odgovornost među političkim i kulturnim elitama koje zagovaraju ksenofobiju, a sa druge strane – isti mladi nisu nikada bili u prilici da se lično upoznaju sa predstavnicima pomenutih i drugih nacionalnih manjina, naš projekat ima za cilj uspostavljanje direktne komunikacije većinskog stanovništva Srbije i nacionalnih manjina. Posebno onih, koje nisu prisutne u ciljnoj lokalnoj zajednici. Zato se naša forma promocije kulture nacionalnih manjina i zove „Đelem fest“ (po opšte poznatoj romskoj himni: „Đelem, đelem“ – „Putujem, putujem“) jer će putovati, odnosno obilaziti gradove i opštine u Srbiji.

Aktivnosti „Đelem Festa“ će se realizovati organizovanjem promocije nacionalnih manjina putem formi kulture i umetnosti (muzički koncerti, narodne igre, promocije kuhinja...), formi javnog zagovaranja (predavanja/tribine/debate/okrugli stolovi/radionice na temu istorije i tradicije, religije, međusobnih odnosa, jezika, kulture...).

Inicijatori i organizatori „ĐELEM FEST“- a su kragujevačke organizacije civilnog društva – “Roma Centar” i NVO “MillenniuM”. U prvoj godini (2014.) realizovaće se probna, “pilot” verzija festivala u Kragujevcu, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

PROGRAM PRVOG “ĐELEM FESTA”

Četvrtak, 28.avgust, 2014.
19:00, Dom omladine, Tribina "Religija kao izvor tolerancije?" (gosti: predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, Rimokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve).

Petak, 29. avgust, 2014.

20:00 Trg ispred Prve kragujevačke gimnazije:

- Muzički program: Gradski ansambl Novi Pazar i grupa "Forte Piano" Kragujevac.

- Degustacija kuhinja nacionalnih manjina (pazarske mantije, mađarski gulaš, romski ražnjići)

- Koncert grupe KAL (Beograd).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: