Vreme je za drugu beogradsku "Vrevu"

Drugi Ulični festival aktivizma “Vreva”, koji organizuje Liceulice, biće održan u Beogradu od 10. do 13. septembra, kada će ulice, parkovi, dvorišta, haustori i druga javna mesta postati pozornice i bine, galerije i podijumi, govornice i razgovornice bez zidova, bez prepreka, bez ograda - otvoreni za sve.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

16:41

Default images

Može li umetnost da govori o nepravdi, diskriminaciji, siromaštvu, isključenosti, o uzurpaciji javnog prostora, o diskriminaciji, o zloupotrebi javnog interesa, o pohlepi i neodgovornosti. Može, mora i hoće, navode organizatori festivala. Festival “Vreva” će uz pomoć učesnika, gostiju, namernih ili slučajnih prolaznika, komšija i sugrađana postati slobodna i kreativna, jedinstvena, neponovljiva i nezaboravna mešavina različitosti - od kojih su i sačinjene vreve najboljeg kvaliteta.

“Redovni čitaoci magazina Liceulice znaju za koje se vrednosti zalažemo i koje sve vrste i oblike aktivizma promovišemo i podstičemo. Vreva festival je nastao u saradnji magazina Liceulice i mnogobrojnih partnera okupljenih u svojevrsnoj i jedinstvenoj Platformi aktivizma”, tvrde organizatori, dodajući da je manifestacija posvećena pre svega kulturnom aktivizmu. “Ovaj festival kroz mnogobrojne programe u gotovo svim umetničkim formama nastoji da afirmiše, ohrabri i podstakne aktivizam u umetnost, angažovano stvaralaštvo, preduzimljivost i brigu o zajednici i životnoj sredini, multikulturalnost i toleranciju, inkluziju nasuprot diskriminaciji, humanost, solidarnost i filantropiju, jer zadatk umetnosti je da teši zaboravljenje, ali i da pokrene ravnodušne.

Vreva Festival objedinjuje tri ključne vrednosti za koje se Liceulice kao projekat zalaže: ulica (javni prostor i javni interes), ljudska prava i angažman u umetnosti. Vreva festival će biti realizovan kroz više programa koji će se, kao i na svakom uličnom festivalu, dešavati mahom simultano, na otvorenom i u srcu grada.

“Vrevu koju najavljujemo posetioci će moći da dožive kroz izložbe, javne prezentacije, ulične koncerte i književne susrete, kroz radionice, filmske projekcije, tribine ‘razgovore u parku’, performanse, ulične igre i zanimacije na neočekivanim mestima. Ulice, parkovi, haustori, prolazi i slični javni prostori biće osnovno polje koje ćemo ovim festivalom pokušati da oslobodimo ili zauzmemo, bar za krako vreme, jer osnovna ideja festivala je da umetnost izvede u prostore u kojima publika nema naviku da učestvuje u procesu estetske razmene”, stoji u saopštenju organizatora.

Ulični festival aktivizma “Vreva” organizuje platforma aktivizma Liceulice, a realizuje se uz podršku Ministarstva kulture, Evropske fondacije za kulturu i Prince Claus Fondacije, a u partnerstvu sa organizacijama Yustat Centar, Kulturni centar Beograda, Francuski Institut, Tačka komunikacije, Smart Kolektiv, Ministarstvo prostora, i mnogim drugim.

Istoimeni festival, sličnog koncepta, prvi put je realizovan 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: