Preminuo akademik Predrag Palavestra

Akademik prof. dr Predrag Palavestra, istoričar književnosti, književni kritičar i član akademija nauke i umetnosti Srbije i BiH, preminuo je 19. avgusta, saopštio je Kraljevski dvor u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

22:13

Default images

Profesor dr Palavestra rođen je u Sarajevu 1930. godine. Studirao je na beogradskom Filološkom fakultetu, gde je i doktorirao 1964. godine.

Dopisni član Srpske Akademije nauka i umetnosti postao je 1981, a za redovnog člana izabran je 1988. godine. Od 1990. godine član je i Akademije nauka i umetnosti BiH. Za člana Krunskog saveta imenovan je 1992. godine.

Bio je jedan od najuglednijih srpskih intelektualaca, poznat i cenjen književni kritičar i istoričar moderne srpske i jugoslovenske književnosti, ličnost visokog integriteta, uman i odmeren čovek čije su prisustvo i reč bili cenjeni i uvažavani.

Bio je vitez Velikog krsta Kraljevskog ordena belog orla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: