Izložbe povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata

Povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, biće otvorena izložba "Prvi dan Velikog rata" ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić", dok će izložba "Juli 1914. u dokumentima Arhiva Srbije" biti otvorena u Holu Doma Narodne skupštine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

09:29

Default images

Talenti sasečeni u Velikom ratu: Od Apolinera do Disa

Izložbu ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić" će činiti 15 panoa, a svaki će predstavljati posebnu tematsko-dokumentarnu celinu. U saopštenju iz tog Muzeja je istaknuto da će tom prilikom veći deo fotografija i drugog materijala prvi put biti predstavljeni javnosti.

Na otvaranju će govoriti kustos Muzeja žrtava genocida Nenad Antonijević i sekretar za kulturu Grada Beograda Vladan Vukosavljević. Izložba će trajati do 11. avgusta.

Kada je reč o izložbi "Juli 1914. u dokumentima Arhiva Srbije", ona će biti otvorena na stogodišnjicu objave rata Austrougarske Srbiji, tačno u vreme prijema telegrama objave rata (12.30 h), u Nišu 1914. godine, gde se u tom trenutku nalazila Vlada i zasedala Narodna skupština Kraljevine Srbije.

Posetioci će imati priliku da vide obaveštenje srpskog poslanika u Beču o atentatu u Sarajevu, telegram predsednika srpske vlade Nikole Pašića o izjavi saučešća ministru spoljnih poslova Austrougarske grofu Leopoldu Berhtoldu povodom atentata, izveštaje srpskih diplomatskih predstavnika o reakcijama na atentat.

Tu će biti i zapisnik sa vanrednog zasedanja Narodne skupštine Kraljevine Srbije u Nišu tokom jula 1914. godine, original ultimatuma koji je Austrougarska uputila Srbiji 23. jula 1914. godine, odgovor srpske vlade na ultimatum 25. jula 1914. godine, original telegrama objave rata Austrougarske Srbiji 28. jula 1914. godine...

Ovo je drugi dogadjaj u nizu kojima Arhiv Srbije obeležava stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata, a na otvaranju izložbe govoriće predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Prvi svetski rat - 100 godina posle

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: