Mikser festival: 4 dana održive utopije

Šesti Mikser festival završen je u nedelju, 8. juna, a priča o “Održivoj utopiji” zaključena je svečanom dodelom priznanja najboljim mladim talentima koji su svojim idejama doprineli društvenom boljitku i napravili korak napred u ostvarenju svojih utopija.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2014.

11:59

Default images

Festival je okupio gotovo 1000 stvaralaca iz regiona i sveta, u nastojanju da kroz brojne sadržaje iz različitih kreativnih disciplina, kreira smernice za dalji razvoj Savamale, preispita mesto kulture, umetnosti, i građanskog aktivizma i samoorganizacije u društvu.

Tokom četiri dana festivala održane su brojne debate, seminari i predavanjA. Jedna od ključnih tema bila je kako pronaći modele za razvoj “Pametnijih gradova”, o čemu su govorili stručnjaci iz oblasti urbanizma, arhitekture, vizuelne umetnosti, dizajna, ekologije. Projekat “Blue Green Dream” je na istoimenom seminaru ponudio primere efikasnog planiranja urbanih prostora u cilju povećanja otpornosti na negativne efekte klimatskih promena i elementarnih nepogoda kao što su poplave, dok je konferencija u okviru projekta Dunavska festivalska mreža predočila potencijal domaće kreativne industrije i pozicioniranje i razvoj festivala kao aktivatora turističkog razvoja.
Foto: Mikser / Bojana Janjiæ
Brojni performansi i akcije ispitali su mesto i položaj umetnosti u savremenom društvu. Performans “Tela u urbanom prostoru” čuvenog austrijskog koreografa Vilija Dornera otkrio je publici nove prostore u Savamali i pozvao građane da preispitaju odnos koji imaju sa svojim okruženjem, dok je Šelbatra Jašari u “Činu pisanja” ponudila svoje telo kao platno i izazvala posetioce da kroz interakciju sa njom iskažu svoje stavove o samom performansu, ali i o aktuelnim društvenim pitanjima.

Pored perfomansa, ključna umetnička forma ovogodišnjeg festivala bila je ulična umetnost, a rezultate umetničkih intervencija u kvartu najbolje oslikava Mostarska ulica, koja je, zahvaljujući brojnim umetnicima iz različitih krajeva sveta dobila novi sjaj, kao i mural švajcarskih umetnika iz grupe Nevercrew iznad Mikser House-a i Španska kuća koju je oslikao kolektiv Boa Mistura iz Madrida i na zidovima ovog zdanja ćirilicom ispisao srpsku narodnu izreku “Lepa reč i gvozdena vrata otvara”.

Poslednjeg dana festivala dodeljene su nagrade najboljim učesnicima ovogodišnjih Mikserovih konkursa.

Nagrađena rešenja međunarodnog konkursa iz oblasti industrijskog dizajna “Ghost Project” su Re-Use for shoes (Anna Zaboeva, Mađarska), Syntesis (Vukašin Grubić, Srbija), Forearm crutch Muovillum (Jelena Uljarević, Crna Gora), Node (Milica Dejanović, Srbija), Kuknall (Iliya Lambov, Bugarska) CreaCHAIR (Oblikus studio; Tamara Panić i Miroslav Milović, Srbija), Szövetség`39 Art Base (Muki Pix, Mađarska) i Trash Design Bag (Juriji Vahtar i Katja Krežan, Slovenija).
Foto: Mikser / Bojana Janjiæ
Najbolji projekti konkursa “Zauzmi se” u okviru Zone edukacije Mikser festivala su: instalacija “The Key to Transformation”, GM Fakultet Digitalnih umetnosti, Metropolitan Univerzitet (Srbija); Univerzitet Sv. Kiril i Metodij, Mašinski fakultet, smer Industriski dizajn (Makedonija); Drvo art za izložbu ”Dizajn-igralište” (Srbija); Nova akademija umetnosti, za projekat “Photo Booth” (Srbija).

Priznanja su dobili i odabrani među “Mladim balkanskim dizajnerima” (Young Balkan Designers) i to Nikola Krivokapić, Super Handle (Nikola Krivokapić, Srbija) i Moksito (Marko Gamser, Miloš Opačić i Nemanja Obradović, Srbija). Hrvatsko dizajnersko društvo raspisalo je konkurs za “Gladne dizajnere”, a na Mikser festivalu priznanja su dobili: Homage Supi (Sonda, Hrvatska) i Rogoz (Oaza, Hrvatska). Pobednik muzičkog konkursa “Double Dare”, koji će, zahvaljući Mascom Records-u, potpisati izdavački ugovor za svoj debitantski CD je bend Lorna Wing.

Publika je tokom festivala bila u prilici da čuje dve muzičke premijere, regionalni džez projekat Vasil Hadžimanov feat. East Beat i vizuelno muzički spektakl Secret Life. Samo neka od imena koja su nastupila tokom festivala su Obojeni program, Veliki prezir, Jarboli, Trese Lupa Udara, DJ Egyptian Lover, Dvadesetorica, E-play, Plejboj, Kanda Kodža i Nebojša, i mnogi drugi. Prihod od karata za muzički program namenjen je sugrađanima koji su ugroženi u poplavama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: