Mikser festival: BG na vodi kao inspiracija

Ovogodišnji Mikser festival, pod sloganom „Održiva utopija“, održava se treći put u beogradskoj četvrti Savamala, od 3. do 8. juna, na više od 40 lokacija, uz učešće oko 1000 stvaralaca.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

12:21

Default images

Mikser festival, koji je u prethodnih pet godina okupio 6.000 učesnika iz raznih kreativih disciplina, čije je stvaralaštvo videlo gotovo 450.000 posetilaca, ove godine se odvija pod sloganom „Održiva utopija“. Ovaj oksimoron će inspirisati ključne programske celine festivala sa idejom da kreira smernice za dalji razvoj kvarta, ali i da, u širem kontekstu, preispita mesto kulture i umetnosti u društvu.

Inspirisani novonastalim okolnostima projekta „Beograd na vodi“, Mikser festival želi da da svoj doprinos nastavku razvoja ovog dela grada, sinergičnim delovanjem svih zainteresovanih aktera. Cilj je da se kroz razgovor i razmenu ideja između lokalnog stanovništva, stručnjaka iz domena arhitekture, urbanizma, i drugih oblasti, i investitora, dođe do optimalnog modela za budući razvoj Savamale.

Performansi i ulična umetnost - ključne forme festivala

Bodies in urban spaces, Willie Dorner (Foto: Lisa Rastl)
Položaj čoveka u gradskom prostoru preispitaće serijal performansa na otvorenom, avangardnog austrijskog koreografa Vilijama Dornera „Tela u urbanom prostoru“ („Bodies in Urban Spaces“), koji poziva građane da aktivno deluju na prostor u kome žive. Lokalno stanovništvo će biti uključeno u kreativne procese i kroz projekat provokativnog umetničkog kolektiva iz Madrida „Boa Mistura“ („Dobar miks“), koji je doprineo humanizaciji javnih prostora širom sveta.

Publika će biti pozvana na razmišljanja o gradu, njegovom prostoru i položaju pojedinca kroz miran, ali izuzetno snažan, performans „Glasno ćutite sa Jelenom“, Jelene Tomić. Projekat „Tiho i mračno“ (“Still und Dunkel“) koji okuplja tri mlada švajcarska umetnika i bavi se prolaznošću Savamale i drugih lokacija sličnog utopijskog karaktera, prikazaće multimedijalni materijal (video i zvučne zapise) koji potiče iz različitih urbanih sredina širom Evrope, kao i iz jedne od najlepših zgrada u kvartu – Geozavoda, iz perioda pre nego što su otpočeli građevinski radovi projekta „Beograd na vodi“.

Održaće se i dva uzbudljiva i provokativna performansa koja iziskuju neposredni kontakt sa umetnicom i pozivaju publiku na akciju i razmišljanja o idejama lične slobode, društvenih normi i stereoptipa. To su „Trijumf slavnih“ („Le Triomphe de la Renommée“) koji će za svakog posetioca pojedinačno izvesti Meri Kerolajn Hominal (Švajcarska) u jednoj od soba hotela Bristol, kao i „Čin pisanja“ („The Writing Piece”), performans Šelbatre Jašari (Belgija) koja će ponuditi svoje telo kao platno za izražavanje kroz reči, crteže ili pomeranje njegovih ekstremiteta.

Više od 40 mladih urbanista na Mikser festivalu

Urban Cooks (Foto: Basurama Crew)
Svoju viziju „Održive utopije“, ponudiće već započete dugoročne inicijative poput Mikserovog kolaborativnog evropskog projekta „Urbanistički kuvari“ („Urban Cooks“) koji se realizuje u saradnji sa španskom aktivističkom arhitektonskom organizacijom „Basurama“. Više od 40 talentovanih mladih urbanista iz celog sveta okupiće se na Mikser festivalu oko progresivne internacionalne urbanističke platforme „Urbego“ („metropola“ na esperanto jeziku) koji će tokom festivala istraživati mogućnosti suživota dve potencijalne realnosti Savamale – spontanog procesa urbane revitalizacije iniciranog „odozdo“ od lokalnih aktera Savamale i komercijalnog modela razvoja grada.

Odgovor na to kako vide doprinos dizajna društvenom boljitku ponudiće pobednici međunarodnog dizajnerskog konkursa „Ghost Project“, čiji će radovi biti izloženi na istoimenoj izložbi koja ove godine nosi slogan „Društvene inovacije“. Svoje umeće da uz minimalna sredstva i sa mnogo duha rešavaju svakodnevne životne izazove, najbolji regionalni dizajneri podeliće sa publikom Mikser festivala kroz izložbu pobednika konkursa „Young Balkan Designers“ („Mladi balkanski dizajneri“), koji je ove godine doživeo značajne inovacije i prerastao u zajednički projekat Miksera i mreže aktivnih regionalnih organizacija, čime sa radom počinje i novoosnovana platforma „Balkan Design Network“ („Balkanska dizajnerska mreža“).
Still und Dunkell, Jan Bode
Centralna tema festivala prožima i „Mikser razgovore“, obiman konferencijski program, praćen brojim praktičnim radionicama, u čijem fokusu su teme iz oblasti održivog razvoja, urbanizma, dizajna, kreativnih industrija, turizma i medija, bazirane na studijama slučaja i dragocenim iskustvima svetski priznatih stručnjaka kao što su ikona dizajna Renne Ramakers iz holandskog studija „Droog“; britanski arhitekta i edukator Jeremy Till, pionir participativnog pristupa arhitekturi i urbanzmu; guru efemerne bečke arhitekture u javnim prostorima Peter Fattinger iz studija „Fattinger Orso Rieper“, ekspert za dizajn strategije i njihov doprinos društvenim inovacijama Ezio Manzinni, i mnogi drugi.

„Edu zona“ festivala ove godine stimuliše iskorake izvan standardne institucionalne obrazovne prakse i predstavlja škole, projekte i inicijative koje su inspirativno odgovorile na temu „Zauzmi se“. Zahvaljujući brojnim konkursima festival je i ove godine jedinstven poligon za realizaciju ideja neafirmisanih talenata i domaćih umetnika. Pored učesnika već etabliranih Mikserovih talent platformi – „Edu“, „Ghost Project“ i „Young Balkan Designers“, šansu da prikažu svoj rad pred masovnom publikom dobiće pobednici konkursa: „Zajednička sreća“ iz oblasti savremene umetnosti; „Zauvek mladi“ i „Nova snaga“ iz oblasti muzike, „Virtuelni Balkan“ iz oblasti programiranja i dizajna video igrica „Tvoja urbana priča“, iz oblasti grafičkog dizajna, itd.

Muzički program Mikser festivala

Muzički program će na ovogodišnjem festivalu predstaviti selekciju najboljih muzičara domaće scene, začinjenu izvrsnim bendovima iz regiona – čuvenim Riječanima Let 3 i nesvakidašnjom muzičkom atrakcijom iz Sarajeva Dvadesetorica. Zvezde novog talasa – Koja, Buca (Disciplin A Kitschme) i Švaba (Električni orgazam) nastupiće u ad hok sastavu Trese, lupa, udara. Vojvođansku scenu će prezentovati poznati bečejski bend Eva Braun, kao i heroji rok scene iz Vrbasa Veliki prezir. Beogradska scena će biti zastupljena kroz nastupe Kande, Kodže i Nebojše, Jarbola, E-playa, Svi na pod, Zemlje gruva, dok će se za dobar elektronski zvuk pobrinuti di-džejevi iz Red Bull Music Academy i miljenici domaće scene predvođeni Markom Nastićem i Leom Dobričić.

Poštovaoce džeza očekuje svojevrsna ekskluziva – plejada izvrsnih muzičara okupljenih u novi regionalni muzički projekat, koji će u ovom sastavu prvi put nastupiti na Mikser festivalu: Vasil Hadžimanov (SR), Jasna Jovićević (SR-HU), Branko Trijić (SR), Oliver Josifovski (MK), Amar Češljar (BiH), Izzet Kizzil (TU).

Jedinstveni muzičko-scenski doživljaj biće koncert sastava Secret Life, uz tematski video pod nazivom „Odvraćanje“. Secret Life će takođe premijerno nastupiti na Mikser festivalu, a čine ga članovi grupe VrooomTamara Kojić i Marko Grubić, i neki od najinteresantnijih muzičara beogradske muzičke scene: Lav Bratuša, član Darkwood Duba, Džemal Al Kisvani, član benda Svi na pod, Andrijana Belović, članica hora Collegium musicum i saradnica više domaćih bendova i Maja Ivanović, vokalna solistkinja i diplomiranai etno-muzikološkinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: