Četiri decenije najveće Beograđanke

Beogradska panorama zauvek je, na do tada kod nas neviđen način, izmenjena pre četrdeset godina, kada je završena i svečano otvorena Palata Beograd.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

16:13

Default images

Palata Beograd, popularno nazvana Beograđanka, građena je prema projektu arhitekte Branka Pešića od 1969. do 1974. godine, i 22. aprila proslavlja svoj četrdeseti rođendan. Podignuta je na beogradskoj kičmi-grebenu, u centru beogradskog urbanog dela, na potezu Kalemegdan-Slavija.

U vreme gradnje predstavljala je svojim gabaritima i proporcijama novu vrednost u silueti grada Beograda. Sa ukupnom visinom od 100,23 metra, Palata Beograd je u to vreme bila najviša zgrada u Beogradu, bivšoj Jugoslaviji ali i i na Balkanu.

Palata Beograd ima ukupno 29 etaža, od kojih 2 pod zemljom, a njena bruto površina iznosi 40.000 metara kvadratnih. U njoj se nalazila najveća robna kuća u Beogradu na površini od oko 17.000 metara kvadratnih, koja je zauzimala 8 nivoa.

Poslovni deo Palate bio je raspoređen na 15 spratova sa kancelarijama uglednih beogradskih preduzeća i ustanova koje su bile smeštene u samoj kuli Palate. Ugostiteljski deo Palate činili su restoran na šestom spratu i vidikovac, sa kojeg su posetioci mogli da gledaju ceo Beograd, ali i šire gradsko područje kao na dlanu.

Vidikovac Beograđanke bio je i cenjen izložbeni prostor. Na poslednjem, 23. spratu, nalazi se beogradska radio stanica Studio B.

Konstrukciju celog objekta čini armirano-betonski skelet, koji sa spoljne strane zatvara viseća fasada aluminijumske konstrukcije (obrade ACADAI), površine 11.500 kvadrata sa spoljnim žaluzinama na električni pogon.

U vreme otvaranja, u savremeno opremljenom i uređenom enterijeru Palate Beograd ukomponovano je 20 ostvarenja poznatih beogradskih umetnika.

Svi koji žele da sa Beograđankom proslave njen rođendan i saznaju nešto više o njenom četrdeset godina dugom životu, mogu ovih dana da posete izložbu o istorijatu ove poznate građevine u holu zgrade (ulaz iz Masarikove ulice).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: