Alternativni izložbeni prostor Beograda (FOTO)

Srpska prestonica, i pored toga što joj dva glavna muzeja ne rade, ipak može da se pohvali velikim brojem kulturnih institucija, galerija i multimedijalnih prostora, a od nedavno je bogatija za još nekoliko izložbenih mesta koja Beograđanima nude alternativniji program i pristup postavci.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

10:44

Default images

Ispod svodova Brankovog mosta nalazi se Galerija Štab, otvorena krajem marta sa ciljem promovisanja mladih, neafirmisanih autora i otkrivanja talenata iz zemlje i regiona koji su trenutno skriveni od očiju javnosti.

U tom prostoru će 26. aprila biti otvorena postavka mladog beogradskog slikara Milana Nenezića "Snovi i vizije" gde autor kroz formu ljudskog tela daje svoj odgovor na sve ono što nas okružuje.

Snovi i egzistiranje su u tim izmenjenim stanjima svesti od suštinskog značaja za ljude, jer se u snovima manifestuje ljudska kreativnost i to je način komunikacije samih sa sobom, a upravo su to teme koje me interesuju, rekao je on Tanjugu.
Tanjug / Oksana Toskiæ
"Što dublje idemo u sebe kroz snove i vizije, dublje zadiremo sami u sebe na svesnom nivou i na taj način dodirujemo celo čovečanstvo", rekao je on i kao primer naveo svoj san u kojem povraća crnu tečnost gustu kao nafta i zabija ruke u sebe pokušavajući da se očisti.

"Smatram da je to moj doživljaj situacije u kojoj živimo, kao i način na koji pokušavam da je prevaziđem", kaže Nenezić. Organizatorima programa Galerije Štab cilj je da okupe mlade umetnike, bez obzira na trendove ili kritičare, koji svoj rad baziraju na onome što vole uz slogan "slobodan ili ništa" .

Ovo mesto još uvek nije zaživelo do kraja, jer određeni segmenti nisu završeni, kao što je letnja pozornica, tako da će punim kapacitetom početi da radi sledeće godine. Otvorena u avgustu prošle godine, u osnovi ideje o nastanku Inex galerije u Višnjičkoj ulici je potreba za samoorganizovanjem i ''združavanjem snaga'' umetnika, istoričara umetnosti i galerista.
Tanjug / Oksana Toskiæ
Galerija funkcioniše na principu "uradi sam" i time je smanjila potrebu zavisnosti od sredstava koja dolaze sa strane. "U principu, predstavlja i galerijski eksperiment i svojevrsnu platformu za izučavanje izlagačkih praksi, a sve u skladu sa trenutnom dobro poznatom i previše oplakanom situacijom u kulturi", rekao je Tanjugu istoričar umetnosti, galerista Dušan Savić.

On je dodao da je zamisao galerije odlično prepoznata i primljena "kod umetnika koji su spremni da doprinesu promeni uštogljene izlagačke prakse".

Druga izlagačka sezona Inex galerije počeće u septembru ove i trajaće do jula 2015. godine. Pored izložbi, tu će biti i performansi, kao i svirke koje služe kao prateći program izložbi.
Tanjug / Oksana Toskiæ
"Za sada su u planu predavanja vezana za izlagačke prakse sa gostujućim predavačima", kaže Savić i najavljuje Međunarodnu izložbu o street artu u organizaciji međunarodnog udruženja Infiltri i privođenje prve izlagačke sezone kraju u julu ove godine. Pored domaćih izlagača, u Inex galeriji se predstavljaju i strani umetnici: iz Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Japana i Švedske.

Neki od njih su iskoristili i mogućnosti rezidencijalnog programa koji Inex film kao kolektiv nudi. Međutim, nije samo stari deo grada taj koji je dobio novi prostor.

Stanovnici Novog Beograda od sredine marta imaju mesto koje se zove "Prototip" koje građanima nudi kulturni sadržaj koji je do sada nedostajao u tom delu grada. Kroz intenzivnu izlagačku delatnost domaćih i stranih umetnika, u galeriji će biti organizovani i raznovrsni interaktivni i edukativni programi poput radionica, predavanja i instalcija u javnom prostoru.
Tanjug / Oksana Toskiæ
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: