Dodeljene Nagrade grada Beograda

Nagrade grada Beograda za najveća dostignuća u 2013. godini dodeljene su 17. aprila na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

14:07

Default images

Nagrade laureatima u 19 kategorija uručio je predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, a svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica iz kulturnog i javnog života.

"To su pojedinci koji su svojim znanjem, radom i umećem zaslužili nagrade i da budu proglašeni za najbolje u Gradu Beogradu", rekao je Mali.

On je podsetio da grad Beograd već 12 godina od 16. do 19. aprila obeležava Dane Beograda posvećene nekim od najznačajnijh datuma u istoriji našeg grada. Kao i svake godine, dodao je on, i ove će biti organizovan niz manifestacija, a zgrada Starog dvora u subotu, 19. aprila biće otvorena za građane.

Dobitnik nagrade za književnost i prevodilačko stvaralaštvo je akademik Milosav Tešić za knjigu "Vetrovo polje", za pozorišno stvaralaštvo, odnosno za ulogu Roberta u predstavi "Izdaja" dobitnik je Nebojša Dugalić, dok su dobitnici za film i radio-televizijsko stvaralaštvo Nikola Majdak i Ana Nedeljković za režiju animiranog filma "Rabbitland".

Slikar Vladimir Veličković nagrađen je u kategoriji likovnog i primenjenog stvaralaštva za izložbu "Gavrani", dok je nagradu za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo dobio Ivan Jevtić za svetsku premijeru dela "Devet pesama iz ciklusa Sedam lirskih krugova".
Foto: Beta / Milan Obradoviæ
Nagradu iz oblasti društvene i humanističke nauke dobio je Slobodan Žunjić za delo "Prirok i suštastvo", iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka nagrade su dobili doktori Milovan Šuvakov i Veljko Dmitrašinović za delo "Three classes of Newtonian three - Body planar periodic orbits".

Nagrada za pronalazaštvo nije dodeljena, dok je grupa od 152 člana Katedre za hirurgiju sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobila nagradu za medicinu.

Diplomirani inženjer arhitekture Milan Vujović dobio je nagradu za arhitekturu i urbanizam za stambeno-poslovni objekat GPZ na Novom Beogradu, dok je Slobodan Simić iz Vranića dobitnik nagrade za izuzetne rezultate u oblasti individualne poljoprivredne proizvodnje.

Nagrade iz oblasti novinarstva dobili su Aleksandar Diklić za serijal "Beograd večiti grad" i Vesna Nestorović za televizijsku emisiju televizije Studio B "Upoznajte nas bolje".

Nagradu iz oblasti obrazovanja dobili su Ljiljana Abramović Savić, Violeta Nestorov i Stevan Nestorov za knjigu "Pokrenimo se, povežimo se - Da ne gubimo vreme".

Atletičar Emir Bekrić nagrađen je za osvajanje bronzane medalje na Svetskom atletskom prvenstvu u Moskvi. Međutim, ni Bekrić nije bio u prilici da lično primi priznanje.
Foto: Beta / Milan Obradoviæ
Akademik Dragoljub R. Živojinović nagrađen je za istraživački rad na polju istorijskih nauka, dok su Ljubiša Jovanović, Ivana Stefanović i Petar Popović dobili nagrade povodom organizacije prvog festivala klasične muzike "Odbrana umetnosti".

Dobitnici nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2013. su u oblasti nauke Dragan Hrnčić za svoju doktorsku disertaciju i u oblasti umetnosti ansambl inkluzivne predstave "Čarobno putovanje", odnosno njegovih devet članova.

Dobitnici nagrada "Svetislav Stojanović" za 2013. su komandir odeljenja u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu Zvezdara Bojan Stanisavljević, za iskazanu stručnost i hrabrost prilikom spasavanja devojčice koja je zatečena u stanu u kojem je izbio požar, dok je Vatrogasno-spasilačka četa Lazarevac dobila nagradu za rezultate u oblasti zaštite od požara, spasavanja ljudi i imovine ugroženih vatrom, eksplozijama...

Za herojsko delo je nagrađen Nikola Ranković, koji je za svoj rođendan 30. novembra organizovao dobrotvorni rok koncert na kome je sakupio oko 15.000 evra za operaciju i lečenje šestogodišnje Lane Nikolić.

Zahvaljujući Nikoli, ali i drugim ljudima dobre volje, Lana je operisana u Rimu i uspešno se oporavlja. Rakočević, međutim, danas nije mogao da primi nagradu i ona će mu biti naknadno uručena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: