"Otišla je Ružica, diva i gladijator"

Odlaskom Ružice Sokić, srpsko pozorište i kultura izgubili su velikog umetnika i pozorišnog gladijatora, smatraju njene kolege.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 19.12.2013.

13:17

Default images

Ružica Sokić preminula je danas posle duge i teške bolesti u 79. godini.

Scenarista i dramski pisac Gordan Mihić, koji je napisao scenario za film "Žuta" iz 1973. u kome je Ružica Sokić igrala prostodušnu uličarku za koju je nagrađena Zlatnom arenom u Puli, rekao je Tanjugu da je smrt Sokićeve "veliki gubitak za sprsko pozorište". "Veoma mi je žao. Bila je sjajna glumica i veliki umetnik", rekao je on.

Glumac Svetislav Bule Goncić rekao je: "Na Ružinim, na plećima te generacije, mi danas stojimo i postojimo. Od 1961. bila je član Ateljea 212, a od šezdesetih dobija nagrade kao proslavljena glumica: "Kad budem mrtav i beo, Žuta, svi se sećamo... I naravno Aca Popović. Ona je glumica koja je zajedno sa njenim kolegama otkrila Acu Popovića. Velika glumica, značajna glumica našeg glumišta je otišla." Pozorišna rediteljka Ivana Vujić, koja je dugo i često sarađivala sa Sokićevom (Tri sestre, Play Popović...) nazvala ju je "pozorišnim gladijatorom".

"Bila je velika diva, velika pozorišna i filmska glumica koja je posvetila život pozorištu. Bila je pozorišni gladijator koja je živela za pozorište, volela pozorište, živela u pozorištu i sigurna sam da i sada na Elizejskim poljima igra neku ulogu", rekla je Vujićeva.

Beogradski mediji prenose i reagovanja teatrologa Jovana Ćirilova, koji je rekao da je "umrla jedna izrazita glumica sa naših prostora", koja je u farse Ace Popovića unela "onu složenu i protivurečnu meru gradskog i periferijskog", kao i glumica Gorice Popović i Dare Džoki,ć koje su izuzetno pogođene vešću o smrti Ružice Sokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: