"Ustanove kulture u dramatičnoj situaciji"

Predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović izjavila je danas da su usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu ustanove kulture dovedene u dramatičnu situaciju, jer im je ograničena mogućnost angažovanja umetnika po ugovoru o delu i ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. “

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.12.2013.

13:28

Default images

Opšte je poznato da svakodnevni život ustanova kulture zavisi od angažovanja umetnika, a ovim zakonom je onemogućeno da ustanove mogu da angažuju dovoljan broj reditelja, kostimografa, solista, likovnih umetnika“, rekla je Marjanovićeva Tanjugu.

Prema njenim rečima, usvojenim amandmanom Odbora za finansije omogućeno je ustanovama kulture da do 31. marta podnesu obrazloženi predlog zašto im je potrebno više od 10 odsto angažovanih umetnika po ugovoru, a onda će telo vlade, koje još nije formirano, odlučiti da li je njihov zahtev opravdan.

"Ali postavlja se pitanje po kom će propisu do 31. marta da funkcionišu ustanove kulture. Drugo je pitanje kojim će to kriterijumima, brzinom i administrativnim postupkom to telo, čije članove još ne znamo, doneti odluku koja će to promeniti“, dodala je Marjanovićeva.

Ona je navela da, ako ustanove kulture do marta objasne Ministarstvu i vladi koliki je to problem, možda će imati način da to ublaže, ali suštinski ih u velikoj meri ograničava zakon.

Majranovićeva je podsetila da se od danas, odnosno od datuma primene Zakona, sve ustanove kuture i njihovi direktori nalaze u prekršaju i već sada moraju da ograniče potpisivanje ugovora od kojih, kako je naglasila, bukvalno zavisi funkcionisanje tih kuća.

Ona je dodala da je kao predsednica skupštinskog odbora iznenađena da Ministarstvo kulture nije moglo da reaguje i ispravi taj nedostatak koji će, po njenom mišljenju, izazvati strahovite probleme u funkcionisanju ustanova kulture.

Neprihvatanjem amandmana DS, odnosno opozicije na Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, ustanove kulture stavljene su u izuzetno dramatičnu situaciju zbog odredbe u kojoj se ograničava mogućnost angažovanja umetnika po ugovoru o delu i ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i drugim vrstama ugovorima, ponoviila je ona.

„Ministarstvo nije imalo senzibilitet da spreči ovako pogrešnu odluku“, zaključila je predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: