Preminula Nobelovka Doris Lesing

Nobelovka Doris Lesing, autorka "Zlatne beležnice " i "Trava peva", preminula je danas u 94. godini života.

Kultura

Izvor: Izvor: Guardian, Tanjug

Nedelja, 17.11.2013.

15:53

Default images

Rođena u Iranu, odrasla u Zimbabveu, gde je napisala prvi roman "Trava peva" koji je objavljen 1950. godine, Lesing je najveći deo života provela u Londonu.

Lesing, autorka više od 50 romana sa raznovrsnom tematikom - od politike do naučne fantastike, dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2007. godine,a sa 88 godina bila najstariji autor koji je dobio Nobelovu nagradu.

Kao 11. dama koja je ponela prestižno priznanje, pobedila je kolegu Amerikanca Filipa Rota.

"Imam 88 godina, a pošto ne mogu da daju Nobela nekome ko je mrtav, verovatno su pomislili da je bolje da mi ga daju sada, pre nego što umrem", našalila se ona kasnije komentarišući ovo priznanje.

Švedska akademija ju je u obrazloženju za dodelu nagrade nazvala "epskim romanopiscem ženskog iskustva, koji sa skepticizmom, žarom i vizionarskom moći pod lupu stavlja razdeljeno čovečanstvo".

Njen roman iz 1962. "Zlatna beležnica" opisan je kao "feministička biblija", a njen kolega laureat Džon Maksvel Kuci nazvao ju je najvećim vizionarom među romanopiscima našeg vremena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: