Miroslavljevo jevanđelje izloženo od 24. oktobra

Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis, biće izložen 24. oktobra u Narodnom muzeju, u okviru izložbe "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova", najavio je danas Narodni muzej.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2013.

17:06

Default images

Jevanđelje će biti dostupno na uvid svim zainteresovanim posetiocima od 12.00 do 20.00 časova.

Nastalo je osamdesetih godina 12. veka po narudžbini humskog kneza Miroslava, o čemu govori zapis na poslednjem listu knjige.

Knez Miroslav je bio brat raškog velikog župana Stefana Nemanje, čijoj je devetstotoj godišnjici rođenja posvećena aktuelna izložba.

O ovoj jedinstvenoj rukopisnoj knjizi od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, istoga dana u 18 časova održaće predavanje Aleksandra Nitić, kustos srpske srednjovekovne i vizantijske umetnosti u Narodnom muzeju u Beogradu.

Miroslavljevo jevanđelje je upisano u UNESCO-ovu Listu svetske kulturne baštine i to u registar Sećanje sveta 2005. godine.

Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovečansva.

Narodna biblioteka Srbije koja je matična ustanova za zaštitu stare i retke knjige, propisala je poseban režim po kojem Miroslavljevo jevanđelje, uz odobrenje Ministarstva kulture i informisanja i saglasnost Narodne biblioteke, može biti izlagano samo deset dana tokom jedne godine.

Shodno tome, nakon 24. oktobra, sledeći termini u kojima će moći da se vidi Jevanđelje biće prvi i poslednji četvrtak u mesecu tokom trajanja izložbe "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: