10. BALKANIMA posvećena Nikoli Majdaku

Jubilarni, deseti Evropski festival animiranog filma Balkanima biće održan od 1. do 5. oktobra u Domu kulture Studentski grad (DKSG), sa 130 filmova iz 28 zemalja.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2013.

14:54

Default images

Ovogodišnji festival predstavlja omaž nedavno preminulom profesoru Nikoli Majdaku (1927-2013), osnivaču i umetničkom direktoru Balkanime. Njemu će biti posvećena centralna multimedijalna izložba na kojoj će biti predstavljena najznačajnija ostvarenja ovog autora animiranih filmova, koji je ceo život posvetio razvoju animacije u Srbiji i Evropi, najavili su danas organizatori.

Izložba u Galeriji DKSG biće posvećena multimedijalnom umetniku Miloradu Krstiću, poreklom iz Srbije, koji od 1989. živi i radi u Budimpešti i bavi se slikarstvom, skulpturom, animacijom, ilustracijom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom.

Za animirani film "My Baby Left Me" ovaj značajni, na našim prostorima nedovoljno poznati umetnik, dobio je Srebrnog medveda na Berlinalu 1995. i nagradu za najbolji film na festivalu u Anesiju.

Glavni program izabrala je selekciona komisija u sastavu: Nebojša Petrović, illustrator i animator iz Beograda, Igor Kekeljević animator iz Novog Sada i Mirela Srebrić, animator iz Beograda.
Članovi žirija glavnog takmičarskog programasu Milorad Krstić (multimedijalni umetnik iz Madjarske), Marek Skrobecki (lutka animator iz Poljske) i Rolf Behler (animator i profesor animacije iz Švajcarske). Oni će doneti odluku o nagradama i predstaviće svoj stvaralački opus, a Behler će održati i radionicu - predavanje o pičing forumima animiranog filma u svetu.

U žiriju studentskog programa su Marko Kostić (režiser), Ivan Ivanovski (Makedonija, animator) i Ivan Stojković (animator).
U glavnom programu takmičiće se i tri domaća ostvarenja: "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mladjeg, "Uspon i pad umetnosti" Alekse Gajića i "Običan dan" Vuka Palibrka.

U pratećem programu zemlja gost u fokusu ovoga puta je Poljska koja će se predstaviti sa dva programa koje je priredio Piotr Kardas, osnivač festivala animacije "O!PLA".
Istorijski program je posvećen jednom od najčuvenijih studija animacije u Poljskoj, Studiju filmskih minijatura u Varšavi koji ove godine slavi 55 godina postojanja, dok je program savremene animacije posvećen nezavisnim filmovima.

Ciklus "Cartoon D'Or 2013" predstaviće filmove koji su ušli u izbor za ovu najvažniju evropsku nagradu za animatore. Biće prikazani i najnoviji nekomercijalni kratki animirani filmovi za decu predškolskog i školskog uzrasta radjeni u tehnikama plastelina, kolaža, 2D crteža i 3D. Najmladji će imati priliku da uživaju u bajkama, čarolijama, vitezovima i zmajevima, neobičnim bićima.

Razgovori sa mnogobrojnim gostima-animatorima vodiće se u u neformalnoj atmosferi Kluba Magistrala DKSG. Predavanje na temu "Animacija u muzičkim spotovima" držaće Mićun Ristić i Iva Ćirić.

Svi programi u okviru Festivala Balkanima su besplatni za posetioce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: