Ivan Tasovac: Kultura ne bira strane

Novi ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac potpuno je odlučan u nameri da srpsku kulturu pomeri s mrtve tačke i povede je prema vrhu, kao što je to učinio s Beogradskom filharmonijom.

Kultura

Izvor: Izvor: Nedeljnik/Piše: Nenad Èalukoviæ

Četvrtak, 05.09.2013.

13:05

Default images

Tasovac ekskluzivno za Nedeljnik navodi da je važan preduslov za ostvarenje njegovih ambicija da osim podrške vladajućih ljudi, s kojima do sada nije delio političke vrednosti, zadrži nepodeljenu podršku javnosti s različitih ideoloških spektara.

"Kultura ne bira strane, ona je obostrana", odgovor je Tasovca na ogromno iznenađenje javnosti zbog čega je prihvatio da bude ministar u vladi koju predvode Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

Tasovac još ne želi da govori o svojim konkretnim potezima u resoru kulture, ni o tome šta će preduzeti da zavede red u medijskoj sferi, ali je za Nedeljnik otkrio svoj nezvanični program, koji će biti okosnica njegovog viđenja kulture, a možda i prvih koraka na ministarskom mestu.

Program Ivana Tasovca

Vek u kome živimo ispunjen je strepnjama, nesigurnošću, neočekivanim političkim obrtima i promenama koje nikome ne daju izvesnost pozitivnih rezultata. Naše vreme je vreme krize, i vreme ubrzanih tehnoloških revolucija koje naglašavaju razlike između razvijenih društava i društava čije specifičnosti usporavaju razvoj. Pa ipak: ceo svet je naše rodno mesto i u njemu je odsustvo kulture nepoznat pojam.

Imanentno stanje čoveka jeste i njegova čežnja da izrazi sebe na različite metaforične načine, kao i da konzumira izražaje drugih.

Kultura je humana, oslobođena nasilja, ona nam služi i gospodari.

Kad zataji sistemska podrška kulturi, cveta njen surogat u vidu industrije zabave, mode, stila, lažnih kodeksa i kratkoročnih spektakala, čiji cilj i jeste dominacija nad kulturom. Prerušena u kulturu, zabava je kratkog daha: ono što je prolazno ne može se ostaviti u nasleđe.

Iako uvek može da se računa na pobuđivanje autoimunog sistema u kulturi, pravilna strategija kulturi olakšava put u pronalaženju sopstvene moći i snage.

Podrška kulturi, kroz jačanje i podršku institucijama kulture, kroz privatne ili državne fondove, put je kojim se uklanjaju prepreke i strahovi od njenog konzumiranja, u svoj njenoj različitosti i raskoši.

Svet je danas suočen s ekonomskom megakrizom. Samo one institucije kulture koje sebi omoguće finansijski opstanak, slobodne su da usmere svoje strategije ka svom izvornom cilju, prezentaciji umetnosti i duhovnog nasleđa. To je njihovo pravo, koje je usko povezano i s obavezom da se rasterete sopstvenih predrasuda.

Šifrovani jezik umetnosti sadrži kôd koji briše nerazumevanje, podozrivost i netoleranciju. Tako se kroz razumevanje i prihvatanje potiskuju neznanje i nerazumevanje.
Kultura sa svom svojom raznolikošću doprinosi pomirenju, i tako stvara ambijent za obnavljanje odnosa koji su odavno obamrli ili postali neproduktivni. A razvoj partnerstava je siguran put ka održivom razvoju ekonomske saradnje.

Kultura ne bira strane, ona je obostrana. Ona je pouzdana partnerka u službi humanizacije i relaksiranja odnosa koji su prenaglašeno otežani sukobima i nepoverenjem. Ona prožima sve odnose i kao takva je saradnik bez koga se ne može. Govori sve jezike, poštuje razlike i igra se s njima na beskonačnoj spirali promena.

Kultura je i dalje jedinstvena konstanta koja pojedinca osnažuje i neprekidno menja. Oslobađa ga straha, stida i podozrivosti. A takav pojedinac menja svoje okruženje i čitavu zajednicu i osnažuje je da, ako već nije, postane sposoban da razume i uživa u kulturi drugih. Tada je razvoj na sigurnom putu progresa, što i jeste jedan od milenijumskih ciljeva razvoja.

Kultura u tom procesu postaje cilj, nezamenljiv motor razvoja, postaje tekovina civilizacije iz koje se napaja cela planeta, kultura postaje isto što i sam život, ali bez granica u prostoru i vremenu, postaje vlasništvo svih ne pripadajući nikome.

Ceo ekskluzivni razgovor s Ivanom Tasovcem, novim ministrom kulture i informisanja, pročitajte u Nedeljniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: