"Stanje u kulturi loše i posle rebalansa"

Nacionalni savet za kulturu zabrinut je zbog ozbiljnih problema u domenu kulture i ocenjuje da se stanje nije poboljšalo ni posle nedavnog rebalansa budžeta.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 12.07.2013.

13:03

Default images

U saopštenju za javnost Nacionalni savet za kulturu ističe da nedopustivo mali budžet za kulturu ni posle rebalansa, povećanja za 320 miliona, odnosno sa 0.55 na 0.6, ostaje manji od budžeta svih zemalja u okruženju.

Savet je doveo u pitanje i raspodelu sredstava, smatra da su u izvesnom broju slučajeva sredstva dodeljivana projektima čiji kvalitet ih nije opravdao, da je savremeno stvaralaštvo ugroženo na račun drugih oblika i koncepata kulture.

Prema oceni Saveta to pokazuju rezultati konkursa za projekte ministarstva kulture i informisanja kojima su ukinuti ili dovedeni na granicu opstanka mnogi kvalitetni časopisi, festivali i manifestacije.

Savet smatra opravdanim strah kulturnih poslenika iskazan na protestu 22. juna kao i većinu zahteva iz pisma 16 umetničkih udruženja koja okupljaju više hiljada članova, u kom se iznose zahtevi i predlozi za rešenje lošeg materijalnog, statusnog i svakog drugog položaja umetnika.

Savet je pozvao ministarstvo kulture da ubrza rad na izradi Strategije razvoja kulture u Srbiji i da odgovori na pitanja postavljena tokom proteklih meseci, posebno za neophodne promene Zakona o javnim nabavkama, Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u finansijskim transakcijama i Nacrta zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Nacionalni savet za kulturu zabrinut je zbog lošeg prodora srpske kulture na druga kulturna tržišta, što je edukacija mlade publike zapostavljena, što tabloidna štampa i elektronski mediji sve više istiskuju kulturu a na njeno mesto useljavaju jeftinu estradu koju proglašavaju kulturom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: