"Želimo hitno rešavanje problema"

Koordinacioni odbor 16 reprezentativnih umetničkih udruženja Srbije zatražio je od nadležnih organa vlasti na svim nivoima da pokrenu rešavanje egzistencijalnih pitanja koja se odnose na umetnost i kulturu, povodom neodrživog stanja u tim oblastima.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Četvrtak, 04.07.2013.

09:31

Default images

Konstatujući da je decenijsko smanjenje izdvajanja sredstava za kulturu, a posebno za umetničko stvaralaštvo, dovelo do urušavanja svih vrednosti te izuzetno značajne društvene delatnosti, udruženja su zatražila od predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića, predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva finansija i privrede, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, lokalnih samouprava i ostalih nadležnih institucija, da obezbede poštovanje Ustava Srbije u delu koji se odnosi na razvoj nauke, kulture i umetnosti, prenosi portal SEEcult.

Umetnička udruženja konstatovala su u otvorenom pismu da do sada nije poštovan član 73. Ustava Srbije koji, između ostalog, nalaže da se “autorima naučnih i umetničkih dela jamče moralna i materijalna prava, u skladu sa zakonom” i da “Republika Srbija podstiče i pomaže razvoj nauke, kulture i umetnosti”.

Navodeći da je Zakon o kulturi, donet 2009. godine, neprimenljiv u praksi, te da sva potrebna prateća opšta akta za primenu tog zakona nisu doneta, udruženja su konstatovala i da se nedonošenjem Strategije razvoja kulture Srbije gube pravci i prioriteti za dalji razvoj kulture, a time i umetničke delatnosti. Stoga je zatraženo da se po hitnom postupku donesu izmene i dopune Zakona o kulturi i prihvate usaglašeni predlozi Koordinacionog odbora upućeni Ministarstvu kulture i informisanja.

Navodeći da je procenat izdvajanja za kulturu za 2013. godinu u iznosu od 0.62% bruto domaćeg proizvoda nedopustivo nizak i nedovoljan za opstanak umetnosti i kulture, udruženja su zatražila da se utvrdi minimalni procenat za izdvajanje za kulturu u iznosu od 1,2% BDP, kao i da se taj minimum poštuje u predstojećem rebalansu budžeta.

Udruženja su skrenula posebnu pažnju na položaj samostalnih umetnika, navodeći da su im ugrožena ljudska i zakonska prava nedopustivim kašnjenjem uplata socijalnog osiguranja od strane lokalne samouprave.

“Oni ne mogu da overe zdravstvene knjižice, a kamate zbog kašnjenja koje se pripisuju njima na teret, prevazilaze njihova primanja”, naveo je Koordinacioni odbor umetničkih udruženja i zatražio da se hitno izvrši uplata doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje samostalnim umetnicima, reguliše otpis kamata i donesu regulative koje obavezuju lokalnu samoupravu da u roku ispunjava svoje obaveze.

U pismu je naglašeno i da je opstanak i rad reprezentativnih umetničkih udruženja ugrožen višemesečnim izostankom uplata sredstava za poverene poslove koji su utvrđeni Zakonom o kulturi.

Zato je zatraženo da se pronađe adekvatan model finansiranja i obezbedi nesmetano obavljanje poslova i programa umetničkih udruženja.

Udruženja su zatražila i da se konkursi za projekte u kulturi Ministarstva za kulturu i informisanje, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i drugih lokalnih samouprava sprovode transparentno, sa jasno utvrđenim kriterijumima i sa unapred označenim rokovima za rešenja konkursa, u skladu sa Zakonom o kulturi.

U cilju stimulisanja projekata u kulturi, zatraženo je da se umanje stope poreza koji opterećuju prihode od umetničkog stvaralaštva, autorskih prava i izvođačke delatnosti, kao i da država definiše konkretne mere subvencionisanja za realizovanje umetničkih i drugih projekata u kulturi.

Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja Srbije izrazio je očekivanje da će nadležni organi i institucije prihvatiti iznete stavove i “započeti hitno rešavanje problema od kojih zavisi opstanak umetnosti i kulture u Srbiji”.

Pismo je 3. jula predato na pisarnice organa i institucija kojima je upućeno, a potpisali su ga Dijana Sretenović u ime KO umetničkih udruženja i predsednici Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) Vladimir Lovrić, Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) Vladimir Milić, Udruženja književnika Srbije (UKS) Radomir Andrić, Udruženja kompozitora Srbije Ivana Trišić, Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) Vukašin Milović, Srpskog književnog društva (SKD) Vule Žurić, Udruženja književnih prevodilaca Srbije (UKPS) Miloš Konstantinović, Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) Milan Knežević, Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) Ljiljana Đurić, Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) Anđelija Todorović, Udruženja dramskih pisaca Srbije (UDPS) Miladin Ševarlić, Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFGS) Vladan Živković, Udruženja orkestarskih umetnika Srbije (UOUS) Biljana Lacković, Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) Dragiša Golubović, Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije (USUS) Živorad Ajdačić i Asocijacije srpskih arhitekata (ASA) Miloš Stanković.

Deo umetničkih udruženja inicirao je nedavno protest "Stop uništavanju kulture" u Beogradu, uz prateće akcije u Novom Sadu, Nišu i Vršcu, koje je podrzala i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije. Pojedina reprezentativna udruženja su se i pojedinačno izjašnjavala povodom teškog stanja u kulturi, a ovo je prvi put posle dužeg vremena da su usaglasila zahteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: