Rebalans budžeta "briše" Narodni muzej

Rebalansom budžeta koji je juče jednoglasno usvojila Vlada Srbije predviđene su uštede od 36 milijardi dinara, pri čemu su isečeni neki od najvažnijih državnih projekata, a ponovo je "stradao" Narodni muzej.

Kultura

Izvor: Danas

Sreda, 26.06.2013.

19:30

Default images

Dnevni list Danas piše da od 130 miliona dinara namenjenih za sanaciju Narodnog muzeja, posle rebalansa ostalo je "nula". Kapitalne investicije u ustanovama kulture su desetkovane. Od prvobitnih 396,4 miliona, za njih je ostalo samo 124,5.

Najveću osudu verovatno će proizvesti odluka da se prosto izbriše sanacija Narodnog muzeja, ali štetu su pretrpeli i drugi.

Recimo, Muzej savremene umetnosti ostao je sa samo polovinom potrebnog novca za sanaciju objekta, umesto 266,4 miliona dinara, sada će dobiti samo 124,6.

Podsećamo da je 3. aprila ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, najavio konačno otvaranje Narodnog muzeja za jesen.

Tokom predstavljanja planova Ministarstva kulture za sufinansiranje 500 projekata iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, Petković je rekao i da je projekat sanacije Narodnog muzeja završen, da će se sukcesivno raditi na otvaranju njegovih zbirki, a da se konačno otvaranje muzeja planira za oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: