Srbija na festivalu arhitekture u Londonu

Srbiju će na Londonkom festivalu arhitekture koja počinje sledeće sedmice predstavljati osnivač Beogradske nedelje dizajna Jovan Jelovackoji je pozvan da predstavi beogradski kreativni festival kao najbolji srpski brend na međunarodnom panelu, pored najpoznatijih predstavnika svetskih bijenala arhitekture i festivala.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.06.2013.

17:09

Default images

Jelovac je izabran zahvaljujući kvalitetu Beogradske nedelje dizajna koja je osmi put zaredom održana prve nedelje juna, a čija je konferencija pod nazivom “Inovacija na kvadrat” ocenjena kao "jedna od najuzbudljivijih na svetu". Organizatorima Londonskog festivala arhitekture je bilo posebno zanimljivo kako je Beogradska nedelja dizajna postala jedno od ključnih mesta za susrete vodećih stvaralaca u svetskom godišnjem kalendaru u zemlji koja ne prepoznaje kreativne industrije ni kao statističku kategoriju i koliko je festival u stanju da menja svoje okruženje.

Posle kratkih prezentacija učesnika na panelu u ponedeljak, 24. juna, uslediće diskusija o uticajima, motivaciji i bitnim pitanjima koja se tiču arhitekture i organizacije festivala. Da li su ovakvi događaji dinamični katalizatori za diskusiju i širenje arhitektonske kulture u gradu ili sračunato služe za promociju turizma i industrije? Kako dizajn bijenale može efikasno da utiče na trajne promene u gradu domaćinu? Na ova i druga pitanja će, pored Jelovca, pokušati da odgovore Shumi Bose, urednik britanskog Blueprint magazina i selektor saradnik Venecijanskog bijenala arhitekture 2012. godine, Ben Evans, jedan od osnivača i direktor Dizajn festivala u Londonu, Beatrice Galilee, selektor arhitektonskog trijenala u Lisbonu, Hege Maria Eriksson, direktor arhitektonskog trijenala u Oslu i Dejan Suđić, direktor Dizajn muzeja u Londonu.

Londonski festival arhitekture je prvobitno pokrenut kao bijenale 2004. godine, a danas ima ambiciju da postane najvažniji godišnji arhitektonski događaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: