Protest "protiv ubijanja kulture" 22. juna

Umetnici Srbije, okupljeni u više udruženja, pozivaju sve kolege i poštovaoce kulture i umetnosti na protest 22. juna u 18h u Beogradu zbog sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

09:23

Default images

Umetnici Srbije najoštrije protestuju protiv sistematskog višegodišnjeg masakra nad kulturom i umetnošću uopšte.

"Izražavamo veliki strah za budućnost naroda čiji se duh hrani crnim hronikama – a ne knjigama, šund televizijskim programima – a ne obrazovnim emisijama, golim silikonskim devojkama – a ne umetničkim aktovima, sveopštim nasiljem i netolerancijom – a ne pozorištem.

Hoćemo li dopustiti da se pozorišta zatvore, kao što smo dozvolili da nestanu bioskopi?
Hoćemo li dopustiti da gledamo izložbe u mraku?
Da li je klasična muzika samo simbol za Dan žalosti?

Ne trebaju nam pozorišne zgrade, muzeji, bioskopi, knjižare i galerije, a treba nam prostor za profit?

Ne trebaju nam umetnici, treba nam još državnih činovnika i partijskih poslušnika?
U kakve će to ljude izrasti naša deca?

DRŽAVA – JEDNAKO – KULTURA!

Odbor protesta: predstavnici Udruženja filmskih glumaca Srbije, Udruženja muzičkih umetnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja kompozitora Srbije, Srpskog književnog društva i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

TEKST POZIVA UDUS:

Zbog sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva, Predsedništvo Udruženja dramskih umetnika Srbije donelo je odluku da pozove sve umetnike Srbije na protest koji će se održati u subotu, 22. juna u 18 sati na Trgu Republike u Beogradu, ispred Spomenika knezu Mihailu.

Umetnici će, na odgovarajući audio-vizuelni način, od države tražiti povećanje budžeta za kulturu, iznalaženje sistema za popunu budžeta za kulturu, poštovanje zakona, donošenje Zakona o pozorištu i promenu odnosa države i medija prema kulturi.

U cilju koordinacije aktivnosti u organizovanju protesta, formiran je odbor u čijem radu učestvuju predstavnici Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja filmskih glumaca Srbije, Udruženja muzičkih umetnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja kompozitora Srbije, Srpskog književnog društva i Asocijacije nezavisna kulturna scena Srbije. Na čelu Odbora Protesta je Milica Kralj, reditelj.

Udruženje dramskih umetnika Srbije je tekst Proglasa umetnika Srbije postavilo na oglasne table u svim pozorištima u Srbiji, tekst Proglasa i poziv za učešće u Protestu uputili smo umetničkim akademijama i fakultetima, muzejima, bibliotekama, ustanovama kulture, a direktorima svih pozorišta u Srbiji poslat je tekst Saopštenja za publiku, s molbom da se se do održavanja Protesta pročita (ili emituje) publici pred početak predstava.

Drage kolege, verujemo da delite naše uverenje o neophodnosti protesta umetnika. Ovim putem vas pozivamo da se u što većem broju odazovete i dođete na naš zajednički protestni skup kako bismo izrazili nezadovoljstvo ukupnim stanjem u društvu i odnosom vlasti prema kulturi i umetnicima.

Pozivamo vas da tekst Protesta i Saopštenja za publiku podelite sa kolegama, prijateljima i da proširite vest o održavanju skupa umetnika Srbije.

Ukoliko imate predlog za način ispoljavanja Protesta, molimo da se javite Udruženju do 15. juna.

Srdačan pozdrav iz Udruženja dramskih umetnika Srbije.

SAOPŠTENJE ZA PUBLIKU:

Poštovana publiko,

pre svega, želimo da se zahvalimo svima vama, jer vi ste jedino što nas još održava u životu u državi u kojoj se kultura sistematski i godinama ubija. Izražavamo veliki strah za budućnost naroda čiji se duh hrani crnim hronikama – a ne knjigama, šund televizijskim programima – a ne obrazovnim emisijama, golim silikonskim devojkama – a ne umetničkim aktovima, sveopštim nasiljem i netolerancijom – a ne pozorištem.

Tamo gde se izložbe održavaju u mraku i gde je klasična muzika samo simbol za Dan žalosti, tamo nije čudno što spomenici kulture nisu ponos već ruglo gradova na čijim se ulicama deca svakodnevno bodu noževima zbog različite boje majice.

Država – jednako – kultura!

Pоzivamo sve poštovaoce kulture i umetnosti da 22. juna u 18 sati dođu na Trg Republike u Beogradu, na protest umetnika Srbije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: