BDW: Gran pri za britanski studio Troika

“Grand pri” osme Beogradske nedelje dizajna pripao je britanskom studiju “Troika”, odnosno njegovom predstavniku Sebastienu Noelu, saopšteno je u 8. juna na svečanoj dodeli nagrada u restoranu “Dijagonala”.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 09.06.2013.

09:47

Default images

Nastup Noela na trodnevnoj edukativnoj BDW konferenciji, koja je ove godine pratila temu inovacije, ocenjen je kao najavangardniji među predavanjima tridesetak svetski poznatih zvezda iz oblasti marketinga, arhitekture, brendinga, dizajna, mode, novih medija, filma, preduzetništva i kulture.

"Beogradska nedelje dizajna je ispunila sva obećanja. Inspirativan niz predavača je istovremeno pratio izvanredni osećaj gostoprimstva", izjavio je Noel. On je posetioce ovogodišnje konferenije proveo kroz jedinstveni pristup u radu studija i predstavio brojne radove.

"Troika" je studio sa sedištem u Londonu koji su osnovali Eva Ruki, Coni Frejer i Noel. Poznati su po eksperimentalnom radu i projektima koji imaju interdisciplinarni pristup i kombinuju skulpturu, arhitekturu i savremene instalacije.

Studio je izabran da osmisli tri umetničke instalacije za britanki paviljon na Svetskom sajmu u Šangaju 2010. godine. Njihov rad istražuje ukrštanje racionalnog razmišljanja, posmatranja i promenljive prirode stvarnosti i ljudskog iskustva.
Poslednjeg dana BDW konferencije u subotu su se predstavili dizajner Fiata 500 L Virgilio Fernandez, čuveni francuski dizajner Kristof Pije, norveški dizajner Torbjorn Andersen, švajcarska zvezda u usponu Adrien Rovero, slovenački arhitektonski studio Dekleva Gregorič i četiri predstavnika profesionalnog kluba za vodeće evropske dizajn i komunikacijske studije i agencije, Evropski dizajn lideri.

Predavanja članova ovog kluba o grafičkom dizajnu na BDW konferenciji bila su samo uvod u večernju senzaciju - svečanu dodelu Evropskih nagrada za dizajn (EDA) koja je upriličena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Zahvaljujući naporima Turističke organizacije Srbije i Beogradske nedelje dizajna, posetioci iz celog sveta su imali priliku da prvi put u Beogradu upoznaju najostvarenije evropske kreatore u polju dizajna i komunikacija u 2012. godini.
www.facebook.com/BelgradeDesignWeek
Titula agencije godine je pripala nemačkom studiju Jager & Jager, dok je holandski studio Dumbar osvojio nagradu za najbolji identitet kampanje koju su radili za holandsku organizaciju koja pruža pomoć obolelima od Alchajmerove bolesti.

Posetioci su tokom trajanja BDW-a bili u prilici da upoznaju srpsku kreativnu industriju putem programa "100% Future Serbia" u okviru kog su predstavljeni radovi mladih dizajnera u oko 120 izloga od Slavije do Kalemegdana i u tržnom centru "Ušće".

Zgrada Muzeja savremene umetnosti otvorena je prvi put nakon skoro šest godina na pet dana u okviru Dizajnparka, ekskluzivnih izložbi Beogradske nedelje dizajna.
www.facebook.com/BelgradeDesignWeek
U Okviru Dizajnparka svi zainteresovani su bili u prilici da pogledaju čuvenu izložbu "Greek Monsters" koja je nastala na osnovu autentičnih ilustracija grčkog studija Beetroot za knjigu "Neshvaćena čudovišta grčke mitologije".

Dušan Reljin, čuveni srpski fotograf sa adresom u Njujorku, koji radi sa najpoznatijim svetskim zvezdama, predstavio je svoje najnovije fotografije pod naslovom "10/10", dok je austrijski dizajner Tomas Feijhtner srpskoj javnost dozvolio redak i dragocen pogled iza kulisa dizajnerskog stvaralaštva.

Nova švajcarska zvezda Adrian Rovero izložio je instalaciju sa "custom made" hoklicama u nacionalnim bojama Srbije, dok je jedan od najuticajnijih svetskih stvaralaca moderne ilustracije, ukrajinsko - danski umetnik Sergej Svjatčenko, predstavio spostvenu modernu viziju života preko deset metara visokim kolažima rađenim specijalno za centralnu odaju muzeja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: