Rekonstrukcija Andrićeve ćuprije

Od 1. aprila ove godine zvanično kreću radovi na rekonstrukciji mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, dogovoreno je na sastanku koji su održali predstavnici Turske razvojne agencije TIKA sa načelnikom opštine Višegrad Slavišom Miškovićem.

Kultura

Izvor: Izvor: Novosti/Milica KUSMUK

Ponedeljak, 18.03.2013.

09:21

Default images

U most će biti ugrađen kamen kojim je ova građevina podignuta pre skoro pet vekova, biće zamenjena postojeća ograda, kao i kaldrma, prenose Novosti.

Od kada je most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu 28. juna 2008. godine uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, vode se intenzivne aktivnosti na njegovoj obnovi. Od samog početka Vlada Turske je izrazila želju da finansira radove, ali je procedura bila dugotrajna, obavljena su razna ispitivanja, podnošene aplikacije i tražene dozvole. Prema rečima zvaničnika TIKE, ovo je najveći projekat ove agencije u Bosni i Hercegovini. Mostu bi trebalo da bude vraćen orginalan izgled.

Radove će trajati 600 dana, a izvodiće ih, uz domaće, i majstori iz Turske koji su već radili na obnovi mostova u Mostaru i Konjicu. Načelnik višegradske opštine Slaviša Mišković najavio je da će u prvoj fazi biti sanirana zagata, odnosno pregrada mosta, a zatim i temelji njegova tri stuba.

- Ovo je veliki i značajan projekat za našu opštinu, vredan 10 miliona maraka, a posebno je bitno to što ćemo staviti u funkciju svu našu raspoloživu radnu snagu - istakao je Mišković.

Most, koji je naš nobelovac Ivo Andrić ovekovečio u svom remek-delu "Na Drini ćuprija", svakodnevno privlači mnogobrojne turiste iz celog sveta.

Projekat je značajan i za turizam opštine Višegrad. Direktorka Turističke organizacije Olivera Todorović kaže da se ćupriji vraća prvobitni izgled, posebno ograda koja sada nije autentična, a sa kaldrme se skida kamen tucanik.

- Posebno je značajno to što će ove generacije Višegrađana biti svedoci jednog istorijskog momenta kada će i sami građani ali i posetioci učestvovati u novom oživljavanju ćuprije na Drini - kaže Todorovićeva.

Višegradska turistička organizacija godinama unazad bila je organizator mnogobrojnih sportsko-kulturnih manifestacija, koje su održavane na ovom mostu kao što su "Skokovi sa ćuprije". Poslednjih godina na sofi starog mosta održavane su književne večeri, izložbe slika i koncerti. Veliki deo događaja u okviru kulturne manifestacije "Višegradska staza" održavan je upravo na ovom mostu, ili pod njegovim lukovima.

Višegradski slikar Hadži Branko Nikitović izlagao je svoja dela na sofi mosta, a u njegovoj okolini su slikari koji su učestvovali na Međunarodnom likovnom saborovanju stvarali slike i grafike sa njegovim motivima.

- Vest o rekonstrukciji stare ćuprije svakako će biti tema interesovanja mnogih likovnih umetnika ali i grafičara, posebno na ovogodišnjem jubilarnom Međunarodnom likovnom saborovanju "Višegrad-Dobrun 2013" koje se održava u avgustu - naglasio je Nikitović i dodao da će posebno biti zanimljivo za likovnjake što će moći da zabeleže portrete onih koji budu radili na obnovi mosta jer su oni ovovremenski neimari.

Stari most izgrađen je na jedanaest lukova i već vekovima odoleva poplavama ali oštećenjima koja su narušavala njegov izgled, od čega treba pomenuti da je dva puta miniran.

Značaj višegradske ćuprije u jednoj od svojih pripovedaka Ivo Andrić je ovekovečio rečima: "Da nije velikog kamenog mosta koji je najvažnija tačka na putu za Istok, nikada ne bi na tom mjestu i u takvim prilikama nastala varoši."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: