Iran tuži Holivud zbog filma Argo

Iran namerava da tuži Holivud zbog filma "Argo" - osvajača ovogodišnje nagrade Oskar za najbolji film, zbog, kako se u Teheranu tvrdi, "nerealističnog prikazivanja" Irana, javili su danas iranski mediji.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 12.03.2013.

19:36

Default images

Nekoliko listova je izvestilo, uključujući proreformski Šarg, da je Francuskinja Izabel Kutan-Pejr (Isabelle Coutant-Peyre), advokat, došla u Iran da bi sa zvaničnicima razmotrila kako je najbolje i pred sudom koje zemlje pokrenuti spor.

Kutan-Pejr je braniteljka ozloglašenog venecuelanskog teroriste Iljiča Razmiresa Sančesa poznatijeg pod nadimkom "Karlos Šakal". Tokom islamske revolucije u Iranu 1979. godine masa je okupirala Ambasadu SAD u Teheranu, i 52 američka taoca zadržala 444 dana.

Međutim, šestoro zaposlenih se sakrilo u Ambasadi Kanade, uz dozvolu ambasadora.

Njihovo bekstvo je opisano u filmu "Argo".

Pošto je film prošlog meseca dobio Oskara, zvaničnici Irana su ga odbaci kao "antiransku propagandu" i reklamu američke obaveštajne službe CIA. Iako "Argo" nije prikazan u iranskim bioskopima, mnogi Iranci su ga videli na piratskim DVD, i izbila je oštra debata koja je na površinu izbacila - generacijski jaz.

Iranci koji su učestvovali u islamskoj revoluciji na nož su dočekali prikaz Teherana iz tog vremena, a mlađi koji se tog vremena ne sećaju, žele da, pored zvanične, saznaju i druge verzije onoga što se desilo. Odluka o podnošenju tužbe je doneta pošto je grupa iranskih zvaničnika zaduženih za kulturu, zajedno s filmskim kritičarima, sinoć gledala "Argo" na zatvorenoj projekciji u jednom teheranskom bioskopu.

Na tom skupu, nazvanom "Holivudska podvala", razmotreni su pravni aspekti podnošenja tužbe, javili su mediji bez iznošenja detalja. Učesnici skupa ocenili su da "Argo" krši "međunarodne norme u vezi sa kulturom", a u saopštenju piše da je "davanje nagrade anti-iranskom filmom propagandni napad" na Iran "i čitavo čovečanstvo".

U saopštenju se ne precizira zašto je "Argo" nerealističan, ali su zvaničnici rekli da film Bena Afleka prikazuje Irance kao "isuviše nasilne".

Učesnici skupa su ocenili da autor nije konsultovao dovoljno dokumentarnog materijala u vezi sa upadom u Ambasadu SAD 1979. godine, niti je razmatrao razloge izbijanja krize, među kojima je tinjajući prezir Iranaca prema SAD zbog instaliranja nove vlade Irana pučem 1953. godine.

U tom puču oboren je demokratski izabran premijer Mohamad Mosadeg i obnovljena je prozapadna iranska monarhija. Ovo nije prvi put da Iran tvrdi da ga Holivud predstavlja iskrivljeno. Jedna od meta bio je film "300" (2007) koji prikazuje kako su se malobrojni Spartanci oduprli Persijancima u grčko-persijskom ratu i sprečili invaziju žrtvovanjem u bici u kanjonu Termopile 480 godine pne. Iranska filmska industrija bojkotovala je ovogodišnju dodelu Oskara iz razloga koji nema veze sa "Argom", a to je kontroverzni "video klip", navodno proizveden u SAD, u kojem je prorok Muhamed negativno prikazan.

Taj kratak snimak, navodni izvod iz film za koji se ispostavilo da ne postoji, izazvao je lavinu protesta u islamskom svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: