MSUV: Film i video u Vojvodini

Izložba „Tehnologija narodu (studija slučaja: film i video u Vojvodini)“ biće otvorena 19. februara (19h) u novosadskoj galeriji Meandar u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2013.

16:57

Default images

„Projekat ’Tehnologija narodu’ koncipiran je kao izložba, bioskop, niz predavanja, prezentacija i razgovora kojima će se omogućiti uvid u specifične uslove proizvodnje u mediju filma, videa i televizije na primerima odabranih filmskih i video produkcija, tehnike i arhivske dokumentacije iz različitih istorijskih konteksta današnjeg regiona Vojvodine XX i XXI veka“, navodi se u saopštenju MSUV.

U okviru izložbe premijerno će biti prikazana dva filma, „Skijanje ne Fruškoj gori“ i „Panfilm: pogledi sećanja“.

„Skijanje ne Fruškoj gori“ sredinom tridesetih godina prošlog veka snimili su dr Žarko Kapamadžija i Karl Schaffer, a koje je digitalizovano u Jugoslovenskoj kinoteci. Reč je o jednom od prvih filmskih snimaka u boji snimljenih u Vojvodini, koji je nedavno pronađen i identifikovan u arhivi „Panfilma“.

Premijerno će biti prikazano i ovogodišnje dokumentarno ostvarenje „Panfilm:Pogledi sećanja“ za koji scenario, reziju, kameru i montažu potpisuje Radiša Stanišić, a grafički dizajn Pavle Halupa.

Film govori o periodu kada su pančevački amateri počinjali da se bave filmom šezdesetih godina prošlog veka i prikazuje, do sada nepoznate javnosti, arhivske materijale i filmske dokumente. U filmu govore: Ivan Rakidžić, Miloš Nikolić, Stevica Živkov, Želimir Žilnik, Milan Jelić i drugi.

Autori i kustosi postavke su Aleksandar Davić i Gordana Nikolić. Izložba će biti otvorena do 31. marta a sve informacije o pratećem programu možete pronaći OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: