Milanski edikt- ispred svog vremena

Milanski edikt, čijih će 1.700 godina biti obeleženo na centralnoj proslavi u našoj zemlji koja će početi 6. oktobra u Nišu, išao je ispred svog vremena i poduhvat je koji ima vanvremensko značenje i ogroman civilizacijski značaj, izjavio je vodeći vizantolog prof. dr Radivoj Radić.

Izvor: Tanjug
Car Konstantin Veliki
Car Konstantin Veliki

Milanski edikt je uredba koju su 313. godine u Milanu zajednički proglasili Konstantin I Veliki, rođen oko 272. u današnjem Nišu, tada tetrarh Zapada i Licinije, tetrarh Istoka, a ediktom je i službeno označen kraj verskih progona u Rimskom carstvu, dok je to carstvo zauzelo neutralan položaj u odnosu na religije.

"Danas živimo u svetu u kome ne tako retko upravo nedostaju smisao za religijsku toleranciju i uvažavanje tuđih verskih prava. Primeri zaslepljujuće verske ostrašćenosti, zbog kojih dolazi i do krvavih ratova, mogu se sresti širom sveta. Kada se to ima u vidu, postaje još jasnije koliko je Milanski edikt išao ispred svog vremena i bio poduhvat koji ima vanvremensko značenje i ogroman civilizacijski značaj", naglasio je Radić u intervjuu listu "Danas".

Odgovarajući na pitanje gde je hrišćanstvo danas, prof. Radić je podsetio da je 20. vek, stoleće koje su obeležile ideologije neprijateljski nastrojene prema religiji, pa i prema hrišćanstvu, s jedne, ali i impresivni rast tehnologije, s druge strane, iznedrio je i jednostavno pitanje: "Da li će hrišćanstvo umreti?"

Profesor Radić je istakao da je , za razliku od srednjeg veka, u najnovije doba neposredno verovanje u Boga možda unekoliko izgubilo na snazi, ali je, na drugoj strani, dobila na zamahu svest o civilizacijskoj pripadnosti hrišćanskoj tradiciji i njenim vrednostima

Čini se da se ovo poslednje s razlogom može oceniti i kao najjača zaloga sigurne budućnosti hrišćanstva, kazao je Radić.

Ostalo

Film "Kerol" dobitnik Kvir palme Kanskog festivala

Film "Kerol" američkog reditelja Toda Hajnsa osvojio je Kvir palmu (Queer Palm) 68. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, nagradu koja se svake godine dodeljuje najboljem filmu o pitanjima LGBT zajednice na Kanskom festivalu, saopštili su danas organizatori.

Ostalo nedelja 24.05. 19:50 Komentara: 0

Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju

Povodom Dana bugarske prosvete i kulture i slovenske pismenosti, danas su na spomenik braći Ćirilu i Metodiju u istoimenom beogradskom parku položeni venci, a gradski menadžer Goran Vesić smatra da je vreme sa Skupština grada pokrene inicijativu da se taj dan u Srbiji obeležava u školoma i svečanim akademijama.

Ostalo nedelja 24.05. 15:15 Komentara: 2

Koncert ansambla Halka na Kolarcu

U nedelju 24. maja na Kolarcu nastupiće bosansko-hercegovački ansambl Halka, regionalna sevdah atrakcija i "novi evropski muzički fenomen", kako ga je ocenio ljubljanski dnevnik Delo.

Ostalo subota 23.05. 20:20 Komentara: 1
strana 1 od 510 idi na stranu