Milanski edikt- ispred svog vremena

Milanski edikt, čijih će 1.700 godina biti obeleženo na centralnoj proslavi u našoj zemlji koja će početi 6. oktobra u Nišu, išao je ispred svog vremena i poduhvat je koji ima vanvremensko značenje i ogroman civilizacijski značaj, izjavio je vodeći vizantolog prof. dr Radivoj Radić.

Izvor: Tanjug
Car Konstantin Veliki
Car Konstantin Veliki

Milanski edikt je uredba koju su 313. godine u Milanu zajednički proglasili Konstantin I Veliki, rođen oko 272. u današnjem Nišu, tada tetrarh Zapada i Licinije, tetrarh Istoka, a ediktom je i službeno označen kraj verskih progona u Rimskom carstvu, dok je to carstvo zauzelo neutralan položaj u odnosu na religije.

"Danas živimo u svetu u kome ne tako retko upravo nedostaju smisao za religijsku toleranciju i uvažavanje tuđih verskih prava. Primeri zaslepljujuće verske ostrašćenosti, zbog kojih dolazi i do krvavih ratova, mogu se sresti širom sveta. Kada se to ima u vidu, postaje još jasnije koliko je Milanski edikt išao ispred svog vremena i bio poduhvat koji ima vanvremensko značenje i ogroman civilizacijski značaj", naglasio je Radić u intervjuu listu "Danas".

Odgovarajući na pitanje gde je hrišćanstvo danas, prof. Radić je podsetio da je 20. vek, stoleće koje su obeležile ideologije neprijateljski nastrojene prema religiji, pa i prema hrišćanstvu, s jedne, ali i impresivni rast tehnologije, s druge strane, iznedrio je i jednostavno pitanje: "Da li će hrišćanstvo umreti?"

Profesor Radić je istakao da je , za razliku od srednjeg veka, u najnovije doba neposredno verovanje u Boga možda unekoliko izgubilo na snazi, ali je, na drugoj strani, dobila na zamahu svest o civilizacijskoj pripadnosti hrišćanskoj tradiciji i njenim vrednostima

Čini se da se ovo poslednje s razlogom može oceniti i kao najjača zaloga sigurne budućnosti hrišćanstva, kazao je Radić.

Ostalo

Da nije bilo dvojice Pančevaca, ne bi bilo Malog princa

Na 61. Beogradskom sajmu knjiga danas je organizovano predavanje povodom 70 godina od prevođenja na srpski jezik kultne knjige "Mali princ" Antoana de Sent Egziperija na kome su deca mogla da čuju neke neobične podatke o jednoj od najpoznatijih dečjih knjiga kojom su i danas očarani i odrasli.

Ostalo utorak 25.10. 20:28 Komentara: 5

Prilepin: Obožavam Emira Kusturicu

Odgledao sam sve filmove Emira Kusturice jer je to moderno u Rusiji i lepo se s njim proveo za vreme svog boravka u Beogradu i obožavam tog čoveka, rekao je danas u razgovoru s publikom ruski pisac Zahar Prilepin u programu 61. međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Ostalo utorak 25.10. 18:26 Komentara: 0

Izložba "Beogradski džez festival 2005-2015"

U okviru pratećeg programa 32. Beogradskog džez festivala, večeras će u Glavnom holu Doma omladine Beograda biti otvorena izložba zvaničnog festivalskog fotografa Stanislava Milojkovića pod nazivom "Beogradski džez festival 2005-2015".

Ostalo utorak 25.10. 09:27 Komentara: 0

"Mi smo imuni na bolest nacionalizma"

U okviru programa "Arena od reči" Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, na Platou "Miloš Crnjanski" organizovana je tribina "Između nacionalne i kolonijalne kulture", na kojoj su učestvovali pisci Vladimir Kecmanović, Aleksandar Gatalica i Vladimir Dimitrijević i sociolog prof. dr Srđan Šljukić.

Ostalo utorak 25.10. 08:41 Komentara: 2
strana 1 od 684 idi na stranu