Srbija ima najmanje para za kulturu

Predloženi budžet Ministarstva kulture Srbije za narednu godinu iznosi oko šest milijardi dinara što je 0,62 odsto ukupnog budžeta, daleko ispod svetskog, ali i regionalnog proseka.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 13.11.2012.

14:35

Default images

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je 13. novembra na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje da je budžet za kulturu u Srbiji najmanji u regionu i naveo da se u Crnoj Gori izdvaja za kulturu 2,5 odsto ukupnog budžeta. Poređenja radi, međunarodni standard je 2,4 odsto.

Pomoćnica ministra Vesna Jokanović objasnila je da je budžet za kulturu isti kao prethodnih godina i da se najvećim delom koristi za institucije i objekte "zadužene za realizaciju u oblasti kulture".

Međutim, članica Odbora iz Demokratske stranke Gorica Mojović predočila je da je ovogodišnji budžet za kulturu manji za 100 i nešto miliona dinara u odnosu na prošlu godinu. Ona je predložila da se na narednu sednicu Odbora za kulturu i informisanje pozovu predstavnici Ministarstva finansija da bi razgovarali sa njima o finansiranju u oblasti kulture.

Član Odbora iz Demokratske stranke Srbije Siniša Kovačević ocenio je da se sa šest milijardni dinara godišnje ne može voditi kultura jedne zemlje i da taj odbor treba da zauzme zajednički stav da je predloženi budžet za kulturu uvredljiv, odnosno da zatraži da se višestruko uveća.

"Ne smemo kao Odbor to da usvojimo i nemojte pristati da nam se udeli ta milostinja od šest promila nacionalnog budžeta", rekao je Kovačević.

Predstavnici Ministarstva su rekli i da zbog nedostatka sredstava nije moguće potpuno rekonstruisati Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti (MSU) u Beogradu. Za revitalizovanje zgrada pomenuta dva muzeja planirano je da se u naredne tri godine potroši 1,9 milijardi dinara, odnosno milijardu i dvesta miliona za Narodni muzej i sedamsto miliona dinara za MSU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: