Počeli "Cvijićevi dani" u Loznici

U Loznici su večeras počeli "Cvijićevi dani", tradicionalna dvodnevna manifestacija koja se organizuje u čast znamenitog geografa Jovana Cvijića, velikana naše i svetske nauke koji je rodjen u ovom gradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2012.

21:38

Default images

U Galeriji „Mina Karadžić“, u Vukovom domu kulture, program je počeo izložbom „Cvijić i savremenici“, čiji je autor geograf Biljana Radičević, a prigodnu reč imao je predsednik Srpskog geografskog društva Stevan Stanković.

Prof. Stanković je rekao da je Cvijić bio i ostao uzdanica za sva vremena i da ga pamte generacije, kao i da je bio čovek koji je, među brojnim naučnim poduhvatima, rešio genezu Balkanskog poluostrva, ali da je sa isto toliko žara umeo da opiše i vez na ženskoj haljini.

Cvijića danas citiraju geografi, geolozi, etnolozi, medicinari, pravnici i sociolozi, istakao je Stanković, koji je prisutne podsetio na brojne pojedinosti iz života i rada znamenitog geografa.

Stanković je podestio da je naš naučnik osnovao Geografski fakultet, Srpsko geografsko društvo, Katedru za etnologiju, i da se zalagao za otvaranje Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Pravno-ekonomskog fakulteta u Subotici i za unapređenje Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Po Cvijiću imena nose najviši vrh planine Rudnik, grupe stalaktita i stalagmita u nekoliko naših pećina, 12 škola u Srbiji i tri u Republici Srpskoj, kao i ulica i trg u Loznici, u kojoj su mu podignuta dva spomenika, naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, naš velikan ima institut na Akademiji nauka, Memorijalni muzej u Beogradu i spomenik na Studentskom trgu u Beogradu koji gleda na Rektorat Univerziteta, čiji je rektor bio dva puta.

Urednik u Javnom preduzeću „Službeni glasnik“ iz Beograda Borisav Čeliković je predstavio biblioteku „Koreni“, koja obuhvata 80 knjiga, među kojima je i Cvijićevo delo „Naselja srpskih zemalja“.

Tu ediciju je pokrenulo “Službeni glasnik”, a sadržaće sve što je objavio Srpski geografski zbornik Srpske akdemije nauka na čiji sadržaj je presudan uticaj, od treće knjige do danas, imao Cvijić.

Tokom večerašnjeg programa Stanković je Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici uručio Medalju "Jovan Cvijić", koju od 1935. godine dodeljuje Srpsko geografsko društvo i koju je do sada dobilo 50 pojedinaca i 20-ak institucija, među kojima je i (1976) Geografsko društvo Sovjetskog Saveza.

Direktorka lozničkog Centra za kulturu Dajana đedović je zahvalila na priznanju, istakavši da ta ustanova Cvijićevu medalju doživljava kao vredno priznanje za sve manifestacije koje, pored „Cvijićevih dana“, organizuje u Jadru.

U nastavku programa učenici šestog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz sela Lipnica su, sa svojom profesorkom geografije Vesnom Radić, predstavili svoj rad koji je prema Cvijićevom upitniku zasnovan na ispitivanju stanovništva i naselja iz okoline.

Loznička Osnovna škola koja nosi Cvijićevo ime sutra će obeležiti svoj dan, a učenici i nastavnici škole će položiti bukete cveća na loznička spomen-obeležja našeg velikog geografa.

“Cvijićeve dane”, jedinstvenu kulturno-obrazovnu i naučno-stručnu manifestaciju, pod pokroviteljstvom grada Loznice, organizuju loznički Centar za kulturu i Osnovna škola “Jovan Cvijić”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: