Mikser: Od 28.maja do 2. juna 2013.

Nezavisna kulturna organizacija Mikser najavljuje datume jubilarnog 5. izdanja festivala. Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti održaće se od 28. maja do 2. juna 2013. godine u Savamali, na proširenom potezu uz reku, od Bristol hotela do Beton hale, na preko 15 hektara gradske površine.

Izvor: Beograd
Foto: Bojan Arsenović
Foto: Bojan Arsenović

U fokusu narednog festivala biće revitalizacija gradskog pojasa uz reku i masovni silazak Beogradjana na obalu Savamale. Kroz niz mutidisciplinarnih projekata u okviru festivala - radionica, instalacija i performansa koji će se organizovati u saradnji sa velikim brojem stručnjaka i umetnika iz zemlje, regiona i sveta - organizacija Mikser će nastaviti proces urbane transformacije ove četvrti, doprineti revitalizaciji obale, posebno Karadjordjeve ulice, i pokrenuti inicijativu za primenu savremenih principa održivog razvoja i planiranja na primeru Savamale, čijim stanovnicima je neophodno hitno unapređenje životnih uslova.

Posebnu atrakciju festivala 2013. godine predstavljaće i novi permanentni javni gradski sadržaj , konceptualna ustanova kulture - Mikser Haus (Mikser House) - koji će tokom čitave godine na 1000 kvadratnih metara sublimirati sve programe koje promoviše i sam festival, od sadržaja visoke kulture, preko edukacije iz oblasti savremenih kreativnih disciplina, do marketa širokog spektra inovativnih dizajniranih proizvoda koji obuhvata nameštaj, modu, izdavaštvo, gastronomiju, itd.

Ovogodišnji Mikser je tokom devet festivalskih dana u beogradsku četvrt Savamala privukao preko sto hiljada posetilaca, predstavio je dve i po hiljade učesnika u programu, uspostavio saradnju sa preko 20 internacionalnih institucija kulture i izazvao veliki medijski odjek u zemlji i regionu. Jedan od rezultata međunarodnog proboja festivala jeste i tekuća internacionalna turneja Mikser-ovih izložbi u Zagrebu, Sofiji, Skoplju, Parizu, Rovinju, a slede Budimpešta, Ljubljana, Sarajevo i Brisel.

U saradnji sa društveno-odgovornim kompanija i oštinom Savski venac, tokom Mikser festivala 2012. u Savamali su potpuno uredjena dva parka, obnovljeno deset oronulih portala, sanirano nekoliko fasada, postavljeno 5 javnih instalacija za odmor i igru, a u toku je priprema izrade i dva velika murala. Za sam festival otvoreno je šest novih lokala, galerija, klubova, prodavnica. U revitalizaciju četvrti se veoma ambiciozno uključio i Gete institut, kao i drugi kulturni centri poput Švedske Ambasade, Autrijskog kulturnog foruma i Francuskog instituta u Srbiji, u želji da Beograd napokon dobije svoju umetničku četvrt koja će, osim kulturne misije, biti i turistička razvojna šansa Beograda.

Mikser organizacija će u novembru 2012. godine lansirati prvi ciklus javnih konkursa za učešće na Mikser festivalu 2013. godine koji možete pratiti na www.mikser.rs i na FB stranici http://www.facebook.com/mikser.belgrade

Ostalo

Otvorena izložba o sefardskim Jevrejima

U Institutu Servantes večeras je otvorena izložba "Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu" koja prikazuje fotografije iz privatnih kolekcija sefardskih porodica na Balkanu iz prve polovine 20. veka.

Ostalo sreda 27.05. 22:14 Komentara: 3

60 godina rada baletskog kritičara Milice Zajcev

Ovogodišnji 19. Festival koreografskih minijatura koji će se održati od 5. do13. juna, Udruženje baletskih umetnika najaviće sutra u Narodnom pozorištu obeležavanjem 60 godina profesionalnog rada kritičarke, istoričarke i publiciste umetničke igre Milice Zajcev.

Ostalo sreda 27.05. 19:45 Komentara: 0

Festival srpskog filma u Vašingtonu

U organizaciji Kruga Orfelin, neprofitne organizacije za promociju srpske kulture i umetnosti u SAD, 28. i 31. maj 2015. godine u art bioskopu Avalon, Vašington održaće se festival srpskog savremenog kratkog i dokumentarnog filma.

Ostalo sreda 27.05. 16:08 Komentara: 1

Nova opera Isidore Žebeljan u Nemačkoj

Premijera najnovije opere Isidore Žebeljan "Nahod Simon" biće izvedena 29. maja 2015, u operskoj kući Musiktheatar im Revier u Gelzenkirhenu (Nemačka). Ovu, petu operu Isidore Žebeljan, izvešće nemački solisti i horovi na srpskom jeziku.

Ostalo utorak 26.05. 20:35 Komentara: 10
strana 1 od 511 idi na stranu