Otvoren 53. Oktobarski salon

Ovogodišnji 53. Oktobarski salon pod sloganom "Dobar život" otvoren je danas, 22. septembra, u zgradi bivšeg Geodetskog zavoda u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 22.09.2012.

09:37

Default images

Postavka, koja će biti otvorena do 4. novembra, zapravo je multimedijalna izložba umetnika najrazličitijih profila koji su se našli oko jedne ideje i jednog koncepta, a ruinirana zgrada Geozavoda, podignuta 1905. godine, središte je tog koncepta kao metafora 100 godina moderne Srbije.

Nakon višesedmične neizvesnosti da li će Kulturni centar Beograda dobiti od nadležnih službi odobrenje za organizovanje Oktobarskog salona u zgradi Geozavoda zbog lošeg stanja u kome se ona nalazi, izložba Salona je otvorena je uz bezbednosne mere - dežurstvo vatrogasnog i policijskog vozila.

Direktorka Kulturnog centra Mia David je, otvarajući izložbu, zahvalila predstavnicima gradskih vlasti koji su prepoznali značaj Salona i izašli im u susret, omogućivši da se izložba ipak realizuje u zgradi Geozavoda, ali i upozorila da je to zdanje iz 1905. veoma "krhko" i da će verovatno po završetku izložbe biti trajno zatvoreno za posetioce.

Ona je zamolila posetioce za razumevanje, jer će morati da ulaze po grupama, i dodala da će sve dok traje Oktobarski salon iz predostrožnosti pored zgrade Geozavoda dežurati vatrogasno vozilo.
Foto: Beta
David je Tanjugu rekla nije bilo moguće otkloniti sve probleme, ali da zgrada nije "opasnija od nekih drugih uslova u kojima su radili".

"Zgrada ima mnogo problema, i požarnih i građevinskih, vi nikad ne znate šta može da se desi i ne možete reći da je sve super bezbedno, ali mislim da nije mnogo opasnije od nekih drugih uslova u kojima smo radili. Kada bi ova situacija mogla da promeni naš odnos prema kulturi i tradiciji, mada ne verujem da će se to desiti, onda bi to bilo vredno rizika", ocenila je David.

Ona je kazala da se zabrana korišćenja zgrade Geozavoda pojavila "na sredini njihovog bavljenja izložbom", a inicirana je festivalom "Mikser", prethodno održanim na istom mestu, kroz koji je prošao veliki broj ljudi u kratkom periodu.

"Oktobarski salon nije takva manifestacija, mi nemamo tu frekventnost koju je imao ''Mikser'' i to jedan od razloga što su problemi mogli da budu bar privremeno otklonjeni", dodala je direktorka KCB-a.
Foto: Beta
Ona je objasnila da je jedan od razloga zašto postavka nije mogla da se preseli u tome što je zgrada bivšeg Geozavoda u središtu samog koncepta izložbe.

Izložba "Dobar život" je, prema njenim rečima, priča o "100 godina moderne Srbije ili pokušaja moderne Srbije, toga gde smo nekad bili, gde pre 50, 30 godina, a gde smo sada, u toj trci svakog od nas da živi neki dobar život, šta god to značilo".

"Kustosi Branislav Dimitrijević i Mika Hanula bave se upravo različitim segmentima dobrog života - šta on znači na individualnom nivou, a šta na globalnom nivou. Imamo strane umetnike, koji su reagovali na ovaj prostor i ono što su mogli da upiju od atmosfere u Beogradu i rada sa nama. S druge strane umesto kataloga, tu su knjiga i pisci koji su takođe reagovali na ovaj prostor", kazala je David.

Na otrvaranju je bugarski umetnik Samuil Stojanov izveo performans "Jahanje bika", a posetiocima su deljeni slatkiši kao simbol dobrog života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: