Umesto mora imamo arheološko blago

Konferencija "Na izvorištu kulture i nauke" na kojoj su izložena istraživanja o drevnim kulturama Vinče i Lepenskog Vira sa ciljem da ukažu na kontinuitet srpske, odnosno slovenske kulture od vremena Lepenskog Vira i Vinče, održana je danas u Centru "Sava".

Izvor: Tanjug
Ruševine Viminacijuma (Neva Micheva/wikimedia commons)
Ruševine Viminacijuma (Neva Micheva/wikimedia commons)

Polazište konferencije je da najveće dostignuće Srbije i srpskog naroda nije što su nekada bili rimska provincija, već da postoje važnija arheološka nalazišta, kazao je u uvodnom govoru organizator konferencije Božidar Mitrović.

"Evropska zajednica i druge zemlje finasiraju obnovu rimskih logora Sirmium i Viminacium iako ima arheoloških nalazišta poput Kostolca ili Kličevca koja su 10.000 puta vrednija arheološka nalazišta od rimskih logora iz znatno novijeg vremena", kazao je on.

Mitrović smatra da ovakva "otkrića" koja daju u okviru konferencije treba da budu temelj Srbije u oblasti kulture i turizma, "Srbija nema more ali ima arheološko blago koje nemaju druge zemlje".

Bojktovana od strane zvaničnih naučnika čiji je stav da predložene teme skupa i navodna naučna otkrića spadaju u red laičkih domišljanja, da izlaganja nisu teorijski utemeljena, konferencija je dobila podršku ministarstva kulture i informisanja.

"Neki kažu da je ovo skup prve kategorije, neki da je skup koji nije za dobrobit naučne istine, to su vrlo osetljiva pitanja nauke u koje ministarstvo kulture ne može da ulazi ali takodje ne možemo da ignorišemo, ne prihvatimo da se nekoliko dana u Beogradu dešava dobro organizovan skup na kome učestvuju znamenita imena svetske nauke, nekoliko desetina doktora nauka, akademika, profesori univerziteta od Berklija, Bostona do Sankt Peterburga i Moskve", izjavio je Tanjugu državni sekretar Miroslav Tasić.

Organizator konferencije Mitrović je dobio podršku ministarstva jer je pristojan čovek i briljantno je organizovao skup, u Ministarstvu kulture saznali su da je Mitrović, koji dugo godina radi u inostranstvu, anonimni finansijer gotovo svih medjunarodnih takmičenja naših mladih matematičara.

"Sa Prirodno-matematičkog fakulteta imali smo molbu da Mitrovića uvažimo kao dobrotvora koji je učinio sve najbolje za uspehe i Teodora fon Burga i njegovih drugara koji su proslavili našu zemlju širom sveta i to u jednoj grani koja je temelj civilizacije kao što je matematika", kazao je Tasić.

Lepenski vir (Philipp Weigell/wikimedia commons)
Lepenski vir (Philipp Weigell/wikimedia commons)

Ponukan brojnim titulama i zvanjima učesnika, kao i time da se u ministarstvu svakodnevno sapliću o probleme koji su nepotrebno "gurani pod tepih", kako je rekao, u ruci imaju "ne jedan vruć kesten već čitavu rernu u naručju" koju treba da rešavaju, Tasić je došao na konferenciju u ime ministarstva kulture i informisanja.

On smatra da naučnici mogu međusobno da osporavaju stavove ali da se ne smeju ignorisati napori da se neka naučna istina dovede u pitanje drugim dokazima.
"Ne mogu da verujem da su stavovi uglednog svetskog istraživača Đankarla Tomecolija koji se predano decenijama bavi lingvističkim istraživanjima sa toliko dokaza, grubi, obični falsifikat", rekao je Tasić.

On veruje da postoji prostor za dijalog između onoga što je utemeljena, priznata nauka i onoga što se nudi kao novo saznanje za naučni dijalog o nekim zapitanostima u našoj drevnoj istoriji vinčanske kulture, Lepenskog Vira i mnogih arheoloških nalazišta.

"Ministarstvo kulture je na strani dijaloga, želimo da saslušamo onoga ko na pristojan, naučno kritičan način nudi nove dokaze već postavljenih naučnih istina, mi nismo stručnjaci i ne znamo šta je naučna istina ali smo dužni da saslušamo i drugu stranu", kazao je državni sekretar.

Najveće ime skupa je Anatolij Ljosov, predsednik DNK akademije i profesor univerziteta iz Bostona, pročitan je rad antropologa i patologa iz Londona Srboljuba Živanovića koji je pre 50 godina radio ekshumaciju žrtava logora u Jasenovcu.

Sutra (22. 9) je zasedanje šest sekcija naučne konferencije na fakultetima Beogradskog univerziteta. U okviru pratećeg programa konferencije 22. septembra održaće se kulturna manifestacija "Sve je kolo" na Trgu Republike i na Kalemegdanu, sabor igre i kolovednih ansambala slovenskih naroda.

Učesnici međunarodne naučne konferencije 23. septembra posetiće arheološko nalazište Vinča i Lepenski vir.

Ostalo

Sutra u Beogradu počinje manifestacija Radost Evrope

Međunarodni susret dece "Radost Evrope", koji će u Beogradu okupiti decu iz 18 evropskih zemalja, počeće sutra, 2. oktobra u 12 časova karnevalom od Trga Republike do Savskog šetališta na Kalemegdanu, gde će u 12.30 ovogodišnji susret, pod sloganom "Tesla - čista energija", zvanično biti otvoren.

Ostalo subota 1.10. 13:09 Komentara: 0

Mesec norveške kulture u Beogradu

U Srbiji danas počinje NOktobar, Mesec norveške kulture, a norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad se nada da će događaji ponuđeni srpskoj publici uz podršku Ambasade naići na interesovanje i biti prilika da se građani upoznaju sa raziličitim elementima norveške kulture - od literature i muzike, do filma i kuhinje.

Ostalo subota 1.10. 10:45 Komentara: 1

Sutra se završava 50. Bitef

Izvođenjem predstave "Nad grobom glupe Europe" Sabastijana Horvata i Milana Markovića Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), i dodelom nagrada, sutra se završava 50. Bitef.

Ostalo subota 1.10. 09:26 Komentara: 0

Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Ostalo petak 30.09. 19:29 Komentara: 4

Paskaljevićev novi film otkupljen za ceo svet

Nakon uspešne svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, novi film Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", već posle prve od pet projekcija u prepunoj bioskopskoj sali, otkupljen je za prikazivanje u celom svetu, a ponudu je dao američki gigant koji važi za jednog od četiri najveća globalna internet-servera.

Ostalo ponedeljak 26.09. 19:37 Komentara: 13
strana 1 od 670 idi na stranu