Umesto mora imamo arheološko blago

Konferencija "Na izvorištu kulture i nauke" na kojoj su izložena istraživanja o drevnim kulturama Vinče i Lepenskog Vira sa ciljem da ukažu na kontinuitet srpske, odnosno slovenske kulture od vremena Lepenskog Vira i Vinče, održana je danas u Centru "Sava".

Izvor: Tanjug
Podeli

Polazište konferencije je da najveće dostignuće Srbije i srpskog naroda nije što su nekada bili rimska provincija, već da postoje važnija arheološka nalazišta, kazao je u uvodnom govoru organizator konferencije Božidar Mitrović.

"Evropska zajednica i druge zemlje finasiraju obnovu rimskih logora Sirmium i Viminacium iako ima arheoloških nalazišta poput Kostolca ili Kličevca koja su 10.000 puta vrednija arheološka nalazišta od rimskih logora iz znatno novijeg vremena", kazao je on.

Mitrović smatra da ovakva "otkrića" koja daju u okviru konferencije treba da budu temelj Srbije u oblasti kulture i turizma, "Srbija nema more ali ima arheološko blago koje nemaju druge zemlje".

Bojktovana od strane zvaničnih naučnika čiji je stav da predložene teme skupa i navodna naučna otkrića spadaju u red laičkih domišljanja, da izlaganja nisu teorijski utemeljena, konferencija je dobila podršku ministarstva kulture i informisanja.

"Neki kažu da je ovo skup prve kategorije, neki da je skup koji nije za dobrobit naučne istine, to su vrlo osetljiva pitanja nauke u koje ministarstvo kulture ne može da ulazi ali takodje ne možemo da ignorišemo, ne prihvatimo da se nekoliko dana u Beogradu dešava dobro organizovan skup na kome učestvuju znamenita imena svetske nauke, nekoliko desetina doktora nauka, akademika, profesori univerziteta od Berklija, Bostona do Sankt Peterburga i Moskve", izjavio je Tanjugu državni sekretar Miroslav Tasić.

Organizator konferencije Mitrović je dobio podršku ministarstva jer je pristojan čovek i briljantno je organizovao skup, u Ministarstvu kulture saznali su da je Mitrović, koji dugo godina radi u inostranstvu, anonimni finansijer gotovo svih medjunarodnih takmičenja naših mladih matematičara.

"Sa Prirodno-matematičkog fakulteta imali smo molbu da Mitrovića uvažimo kao dobrotvora koji je učinio sve najbolje za uspehe i Teodora fon Burga i njegovih drugara koji su proslavili našu zemlju širom sveta i to u jednoj grani koja je temelj civilizacije kao što je matematika", kazao je Tasić.

Ponukan brojnim titulama i zvanjima učesnika, kao i time da se u ministarstvu svakodnevno sapliću o probleme koji su nepotrebno "gurani pod tepih", kako je rekao, u ruci imaju "ne jedan vruć kesten već čitavu rernu u naručju" koju treba da rešavaju, Tasić je došao na konferenciju u ime ministarstva kulture i informisanja.

On smatra da naučnici mogu međusobno da osporavaju stavove ali da se ne smeju ignorisati napori da se neka naučna istina dovede u pitanje drugim dokazima.
"Ne mogu da verujem da su stavovi uglednog svetskog istraživača Đankarla Tomecolija koji se predano decenijama bavi lingvističkim istraživanjima sa toliko dokaza, grubi, obični falsifikat", rekao je Tasić.

On veruje da postoji prostor za dijalog između onoga što je utemeljena, priznata nauka i onoga što se nudi kao novo saznanje za naučni dijalog o nekim zapitanostima u našoj drevnoj istoriji vinčanske kulture, Lepenskog Vira i mnogih arheoloških nalazišta.

"Ministarstvo kulture je na strani dijaloga, želimo da saslušamo onoga ko na pristojan, naučno kritičan način nudi nove dokaze već postavljenih naučnih istina, mi nismo stručnjaci i ne znamo šta je naučna istina ali smo dužni da saslušamo i drugu stranu", kazao je državni sekretar.

Najveće ime skupa je Anatolij Ljosov, predsednik DNK akademije i profesor univerziteta iz Bostona, pročitan je rad antropologa i patologa iz Londona Srboljuba Živanovića koji je pre 50 godina radio ekshumaciju žrtava logora u Jasenovcu.

Sutra (22. 9) je zasedanje šest sekcija naučne konferencije na fakultetima Beogradskog univerziteta. U okviru pratećeg programa konferencije 22. septembra održaće se kulturna manifestacija "Sve je kolo" na Trgu Republike i na Kalemegdanu, sabor igre i kolovednih ansambala slovenskih naroda.

Učesnici međunarodne naučne konferencije 23. septembra posetiće arheološko nalazište Vinča i Lepenski vir.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

Tito je promenio kraj filma "Ko to tamo peva"

Gost poslednje emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem" bio je književnik, dramski pisac i scenarista Dušan Kovačević. Autor legendarnih dela domaće drame i filma "Maratonci trče počasni krug", "Radovan Treći", "Sabirni centar", "Balkanski špijun", "Profesionalac", "Ko to tamo peva", pričao je, između ostalog, o tome zašto se plaši letenja avionom, kako je dobio ideju za priču o Iliji Čvoroviću i kako je prvobitno trebalo da izgleda kraj filma "Ko to tamo peva".

Ostalo ponedeljak 29.05. 11:20 Komentara: 46

Korejski dan za mlade u KC Reksu

"Dani korejske kulture - Skokni do Koreje" u organizaciji ambasade te zemlje u Srbiji, nastavljeni su danas celodnevnim kulturnim programom u Kulturnom centru Reks, dok je za sutra uveče planirana k-pop žurka na splavu Shake Shake.

Ostalo nedelja 28.05. 18:50 Komentara: 0

Otvorena izložba Mirka Ilića na Mikser festivalu

Najuzbudljivije na ovoj izložbi su ljudi koji su došli ovde da pogledaju radove i da se vide jedni druge, rekao je za Tanjug Mirko Ilić, jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije koji je večeras otvorio putujuću izložbu plakata "Tolerancija" u okviru programa Mikser festivala.

Ostalo subota 27.05. 21:55 Komentara: 2

Mikser festival je u punom zamahu

Drugi dan ovogodišnjeg, devetog po redu, Mikser festivala, u beogradskim silosima Žitomlina na Donjem Dorćolu, okupio je veliki broj ljubitelja dizajna, novih tehnologija, muzike, panela, vizuelne umetnosti i pametnih razgovora.

Ostalo subota 27.05. 12:53 Komentara: 0
strana 1 od 748 idi na stranu