Konferencija o Vinči nije stručna?

Deo stručne i naučne javnosti koji se bave proučavanjem i inrepretacijom prošlosti smatra da međunarodna konferencija "Na izvorištu kulture i nauke", najavljena za 21. septembar u Centru "Sava", predstavlja pseudonaučni skup.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

19:30

Default images

U saopštenju predstavnika SANU, Filozofskog fakulteta u Beogradu i Odeljenja za arheologiju tog fakulteta navodi se da konferencija koju organizuju Udruženje za očuvanje i negovanje vinčanske kulture "Vinčanski neolit", Udruženje Milutin Milanković, Društvena organizacija za zaštitu azbuke "Ćirilica", Regionalna društvena organizacija "Objedinjenje Srba Moskva", Serbskoe zemljačestvo Moskva i KoloVenija, po učesnicima i najavljenim temama nema ničega zajedničkog sa naukom.

Potpredsednik SANU i direktor Balkanološkog instituta SANU Nikola Tasić, dekan Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević i šef Odeljenja za arheologiju Staša Babić saopštili su da su, na osnovu detaljnog uvida u program i ciljeve konferencije, zaključili da je ona pseudonaučna.

Njihov stav je da su predložene teme skupa i navodna naučna otkrića, o kojima će sutra u Centru "Sava" učesnici izveštavati, spadaju u red laičkih domišljanja, izlaganja nisu teorijski utemeljena i da je to promocija originalnih razmišljanja koja nisu nauka.

Kao uvod u konferenciju u galeriji "Progres" je otvorena izložba "Neprekidnost umetnosti Lepenskog vira i Vinče", za sutra je najavljena međunarodna konferencija o vinčanskoj kulturi a za subotu zasedanje po sekcijama u Rektoratu Beogardskog univerziteta.

U okviru pratećeg programa konferencije za 22. septembar je najavljena kulturna manifestacija "Sve je kolo“ na Trgu Republike i na Kalemegdanu, sabor igre i kolovednih ansambala slovenskih naroda u kojima učestvuju Svetlana Stević Vukosavljević, Ljuba Manasijević, frulaši i pevačka grupa ansambla "Kolo".

U isto vreme na arheološkom nalazištu u Vinči 20. septembra otvorena je stalna postavka Muzeja grada Beograda "Vinča - fragmenti za rekonstrukciju prošlosti", ali u okviru posebne manifestacije "Dani evropske baštine".

Izložba, nastala u saradnji Muzeja grada Beograda i arheologa koji su istraživali na lokalitetu Belo brdo u Vinči, otvorena je posle dve godine renoviranja tokom kojih je Arheološko nalazište Vinča bilo zatvoreno za posetioce.

Postavka na atraktivan način predstavlja posude i figurine iz perioda od 5.200. do 4.200. godine stare ere, otkrivenih između 1978. i 2010. godine.

"Stalna postavka Muzeja grada Beograda na lokalitetu u Vinči izgleda impresivno i potvrđuje izuzetan značaj koji Vinča ima za Beograd i ceo Balkan, kao i za shvatanje kulture čitave Evrope", istakao je zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković, prenosi "Beoinfo".

On je rekao da je "Vinča blago koje Beograd svrstava u najstarija mesta u svetu po kontinuitetu trajanja i naseljenosti i zato predstavlja veliku obavezu za grad i Srbiju da se lokalitet dodatno obezbedi i istraživanja nastave".

Kustos ovog muzeja Milorad Ignjatović, jedan od najzaslužnijih za otvaranje nove izložbene postavke u Vinči, ranije je objasnio da su postavkom želeli da prikažu kontinuitet istraživanja nalazišta koja neprekidno traju sto godina, kao i kontinuitet života u Vinči koji "iskače" iz svih okvira poznatih danas.

Tokom neolita, u periodu dužem od hiljadu godina, jedni pored drugih u Vinči su živeli i radili ribari, zemljoradnici, tkači, grnčari, lovci, stočari, vračevi, kamenoresci, i bogatstvo nalaza i njena dugotrajnost pokazuju da je to naselje predstavljalo istaknuto mesto u lokalnim i regionalnim okvirima, naveo je Ignjatović.

Većina predmeta prvi put je prikazana javnosti, a posebno se izdvajaju figurina trudne vinčanske žene, "majers pitos" - velika posuda za skladištenje hrane sa bogatom dekoracijom, i "Svadbeni set iz Vinče", grupa keramičkih posuda koje su se upotrebljavale prilikom velikih gozbi.

Izložba će do 31. oktobra biti otvorena svakog dana, osim ponedeljkom, a od 1. novembra do 1. aprila svi zainteresovani treba dolazak da najave na brojeve telefona 011/8065-334 i 064/612-6986.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: